Janjić i Brežančić još bez presude, radi se veštačenje

Specijalni sud u Beogradu nije danas izrekao prvostepenu presudu vlasniku preduzeća "MB Gas oil" Miletu Brežančiću i nekadašnjem pomoćniku ministra Nebojši Janiću optuženim za mito i zloupotrebe, već je odlučio da ponovo otvori glavni pretres.

Umesto prvostrpene presude, koja je trebalo da bude javno obljavljena, sud je doneo rešenje o otvaranju glavnog pretresa i naložio da se sprovede veštačenje radi utvrđivanja visine protivpravne imovinske koristi koja je pribavljena izvršenjem krivičnog dela.

Brežančić i Janjić se optužnicom terete za krivična dela davanje odnosno primanje mita i zloupotrebu službenog položaja.

Tužilaštvo tvrdi da su krivična dela izvršili u vezi sa izdavanjem urbanističkih dozvola za izgradnju pristana, pretakališta, gasovoda i skladišta za Brežančićevo preduzeće "MB Gas" na zemljištu šećerane "Dimitirje Tucović" koje je u državnom vlasništvu.

Brežančića tužilaštvo tereti da je dao mito od 2.000 evra Janjiću da bi mu izdao upotrebnu dozvolu za ceo objekat i sticanje prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta od 1 hektara 41 ar i 91 metar kvadratni na zemljištu šećerane.

Prema tvrdnjama tužilaštva, vrednost objekta za koje je nezakonito izdata građevinska i upotrebna dozvola je 12.206.411 evra.

Ranije je u završnoj reči, tužilaštvo za organizovani kriminal tražilo od suda da im izrekne osuđujuću presudu i zatvorske kazne, dok je odbrana tražila oslobađanje od optužbi.

Zbog ovog procesa, Janić koji je banije bio pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića, bio je uhapšen 2. oktobra 2013. godine i proveo je nešto više od mesec dana u pritvoru, a Brežančić mesec i 10 dana.

Janjić je u drugom postupku prvostepenom presudom osuđen na tri godine zatvora, a Dulić na tri i po zbog nelegalnog izdavanja dozvola slovenačkoj firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво