Maloletnik osumnjičen za pljačke u crkvama u Sremskim Karlovcima

Sdamnaestogodišnjak osumnjičen da je provalio u Sabornu crkvu i Patrijaršijski dvor u Sremskim Karlovcima i da je ukrao novac, različite predmete i insignije, saopštila je novosadska policija. Sremski episkop Vasilije: Pljačka objekata SPC u Sremskim Karlovcima je odraz krize u društvu.

Pretresom njegovog stana, policija je pronašla ukradene stvari, kao i alat kojim je, kako se sumnja, provalio u verske objekte, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je kod osumnjičenog pronadjena i manja količina marihuane, pa ga krivična prijava tereti za krivična dela teška kradja i neovlašćeno držanje opojnih droga.

Sremski episkop Srpske pravoslavne crkve Vasilije izrazio je "tugu i žalost" zbog pljačke Saborne crkve i Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima, a na vest da je za tu pljačku osumnjičen jedan sedamnaestogodišnjak iz tog mesta, on je upitao kako je društvo došlo do tog "stupnja neosetljivosti i nemarnosti jednih prema drugima".

Episkop je u saopštenju naveo da je u noći između 20. i 21. septembra provaljeno u Sabornu crkvu, a u noći između 24. i 25. septembra provaljeno i u Patrijaršijski dvor.

"Provalnik je ugrozio ne samo predmete kulturnog nasleđa našeg naroda iz Hrvatske, koje treba da vratimo po osposobljavanju hramova i povratku naroda, nego je do te mere bio drzak da je ušavši u odaje samog episkopa mogao ugroziti i život episkopa i njegovih pomoćnika", naveo je u episkop Vasilije.

Ocenio je da su ti događaji "zastrašujujući", jer pokazuju nespremnost društva da se suoči sa izgrednicima.

"To pokazuje da društvo proživljava istinsku krizu, jer je spustivši lestvicu dostojanstva ljudske lično na preživljavanje 'punjenjem stomaka', zanemarivanje izgrađivanja pravih vrednosti ljudskosti i insistiranja na njima doprinelo da više ništa nije sveto i da sve može biti uzeto i oteto", naveo je episkop Vasilije.

Dodao je da predmeti koji su odneti iz objekata SPC-a u Sremskim Karlovcima nisu vlasništvo pojedinca, nego institucije koja čuva "ono što je i sama nasledila i što treba da prosledi na dalje čuvanje". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво