Zeri: Prve optužnice Specijalnog suda u decembru

U decembru ove godine, biće podignute prve optužnice protiv vođa bivše Oslobodilačke vojske Kosova, prenosi prištinski list "Zeri", pozivajući se na svoje izvore.

Tokom novembra na Kosovu se očekuje dolazak nekoliko specijalizovanih tužilaca, kako bi ispitali neke od osumnjičenih, među kojima bi, spekuliše se, moglo biti važnih političkih ličnosti, dok se podizanje optužnica očekuje mesec dana kasnije.

Prištinski list je kontaktirao najviše zvaničnike Specijalizovanih komora i Specijalnog tužilaštva.

U komorama suda su potvrdili da su spremni da prime prve optužnice od strane Specijalnog tužioca. U Tužilaštvu, međutim, nisu želeli da otkrivaju detalje u vezi sa fazom istrage i vremenom kada optužnice mogu eventualno da budu podignute.

"Faktički, Specijalizovane komore na Kosovu su u potpunosti operativne u pravnom smislu i spremne su da primaju podneske. Sada je na kancelariji Specijalizovanog tužilaštva da podnese prijavu, koja mora biti potvrđena od strane nezavisnog sudije", rekao je listu Zeri, portparol Specijalnog suda Avis Benes.

Podizanje prvih optužnica Specijalnog suda za zločine OVK na Kosovu najavljivano je više puta. Sud je osnovan na bazi izveštaja Dika Martija o zločinima OVK, predstavljenog pre nekoliko godina u Savetu Evrope.

Sud će suditi za zločine pripadnika OVK od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine na Kosovu i Metohiji.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 26. sep 2017, 10:51)
anonymous Lala [neregistrovani]

Prve optužnice u decembru,

koje godine ako se sme znati ?