Smanjen broj lažnih dojava o bombi

Zbog dojave o bombi za 48 sati u Moskvi je prošle sedmice evakuisano više desetina hiljada ljudi. Tamošnje službe bezbednosti saopštile su da to bile lažne dojave. Osim što uznemire stanovništvo, takve akcije su, kažu stručnjaci, najčešće unapred isplanirane.

Viši sud u Beogradu poziv da je bomba postavljena u zgradi dobio je poslednji put 2016. godine. Evakuisani su zaposleni i građani koji su se tu zatekli. Na sreću, dojava je bila lažna. Broj takvih poziva se, kažu, smanjio.

"Mi smo imali situaciju 2010. godine da je na dnevnom nivou bilo po tri-četiri lažne dojave, tako da sada nemamo tu situaciju, pre svega imajući u vidu da je veliki broj lica koja dojavljuju lažno podmetanje eksploziva, upravo procesuirano, da su vođeni krivični postupci čak su izrečene i kazne zatvora", ističe Bojana Stanković, portparol Višeg suda u Beogradu.

I telefonske dojave o bombama prošlog vikenda na Jaroslavskoj železničkoj stanici i jednom bioskopu u Moskvi pokazale su se kao lažne. I ne samo te. Rusijom su se prošle nedelje lažne dojave širirle kao epidemija. Zbog više od 100 anonimnih poziva, za nekoliko sati bilo je evakuisano više od 50.000 građana. Kremlj to karakteriše kao telefonski terorizam.

"Mi ne znamo ko su ljudi koji stoje iza toga, možemo unapred da ih smatramo delom priče o globalnom terorizmu čak iako su potpuno drugačijeg ideološkog predstavljanja, oni su u toj opštoj atmosferi terora odlučili da zbog ličnih frustracija stvore atmosferu panike u zemlji u kojoj žive iako nisu muslimani", napominje vojni analitičar Aleksandar Radić.

Isto tako, dodaje Radić, moguće je da takve akcije smišljaju islamski teroristi da bi pojačali efekte svojih dejstava.

Kada ne mogu direktno da napadnu, teroristi posežu za telefonskim terorizmom. Tako opominju da su prisutni.

"Dojavama o postavljenju eksplozivnih naprava dolaze do važnih podataka o tome kako primarna žrtva reaguje na to i nakon toga njihovi analitički timovi, terorista, analiziraju mere recimo vreme koliko je potrebno da se jedna zgrada evakuiše", napominje Milan Mijalkovski, pukovnik VBA u penziji.

Kada država primi poziv, na svaki mora da reaguje. Na to računa i napadač.

"To je iznurivanje protivnika, da njemu popusti pažnja i ako se to čini sistematski duže vreme možda će neko, mada kažem ne bi smelo, krizni štabovi moraju da ispoštuju proceduru", dodaje Mijalkovski.

U Srbiji, osim što su dojave o bombama odlagale suđenja, bile su i one kampanjske, najčešće na kraju školske godine. Do sada nijedna nije ukazivala na teorstite.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи