Stefanović: Slučaj Savamala će biti rešen, nema dileme

MUP će dostaviti Tužilaštvu odgovore na dva nova zahteva za prikupljanje obaveštenja u vezi sa slučajem Savamala, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će slučaj Savamala biti rešen i da tu nema dileme.

Stefanović je to rekao na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i rekao da će MUP dostaviti Tužilaštvu odgovore na dva nova zahteva za prikupljanje obaveštenja u vezi sa tim slučajem.

Tužilaštvo je u avgustu uputilo zahtev MUP-u da prikupi dodatna obaveštenja radi utvrđivanja identiteta osoba koje su u aprilu 2016. godine porušile objekte u Hercegovačkoj ulici.

Stefanović je podvukao da će svi izveštaji biti dostavljeni, da je istraga u toku, navodeći da je Sektor unutrašnje kontrole započeo prikupljanje određenih informacija i dostavio Tužilaštvu izveštaj o propustima u radu.

"Ne možemo više od toga da vam kažemo zato što je istraga u toku", rekao je ministar i dodao da će i Tužilaštvo, kada bude dobilo sve izveštaje i kada bude procenjivalo i utvđivalo odgovornost pojedinca definisati ko je, da li je i kakav propust napravio.

"Izmišljotine o Hrkalovićevoj, istraga u vezi obijanja stana Dragane Pećo"

Povodom optužbi da je državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović odavala službene tajne iz policije, ministar unutrašnjih poslova kaže da su to bile "izmišljotine političkog karaktera".

Stefanović je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove rekao da o radu Dijane Hrkalović najbolje govore njeni rezultati.

"Nismo želeli da se upuštamo u takvu vrstu medijskog blata", rekao je Stefanović i dodao da su takvi komentari objavljeni u jednom tabolidu, a da su izvori izjave onih koji su hapšeni u Sablji.

Stefanović je odgovarajući na pitanje člana odbora iz SDS-a Marka Đurišića u vezi sa obijanjem stana novinarke Krika Dragane Pećo odgovorio da je policija taj slučaj ozbiljno uzela u razmatranje i da je saslušala više lica.

"Priveli smo grupu iz Bugarske koja je na sličan način obila više stanova, ali još nismo došli do toga da pouzdano znamo ko je izvršio. Istraga se intenzivno sprovodi", rekao je Stefanović.

Na pitanje Đurišića da li se obijanje njenog stana može posmatrati kao neka poruka, Stefanović je rekao da javnost kada je reč o tom slučaju ima prostora da politički manipuliše.

On je rekao da je policija često iz medija saznavala da se nešto desilo, da se onda dogodi da to neko zloupotrebi, a slučaj se prijavi posle nekoliko dana od trenutka dešavanja što, kako kaže, otežava posao.

"Želimo da pronađemo onog ko je to počinio. Ko god je to učinio mora za to da odgovara", rekao je Stefanović.

"Za šest meseci oduzeto trostruko više narkotika"

Stefanović je izjavio da je u prvih šest meseci oduzeto trostruko više narkotika u odnosu na isti period lane.

Precizirao je da je u pomenutom periodu oduzeto 2.135 kilograma narkotika i 274.648 opojnih droga, što je, kaže, trostruko više u odnosu na period januar-jun 2016.

Govoreći o brobi protiv korupcije, on je istakao da je otkriveno 876 krivičnih dela, a uglavnom je bilo zloupotreba službenog položaja, davanje i primanje mita.

Stefanović je naveo da su podnete 504 krivične prijave u vezi sa tim.
Predstvaljajući šestomesečni izveštaj, Stefanović je rekao da je smanjen broj teških ubistava sa 24 na 20, kao i nanošenje teških telesnih povreda,

U tom periodu je bilo 3.253 nasilja u porodici što je za oko 15 odsto više u odnosu na prvih šest meseci 2016.

Kaže da su otkrivena 373 krivična dela koja su iz oblasti visokotehnološkog kriminala, dodajući da je bilo zloupotreba platnih kartica, ali i druga dela.

U tom smislu potrebna je obuka i pomoć kako bi policija bila efikasnija.

"Javni red i mir je očuvan i pored velikog broja održanih manifestacija", rekao je Stefanović i dodao da je stanje bezbednosti u pograničnom području stabilno, te da su podnete prekršajne prijave protiv više od 600 lica, a najviše ih je iz Avganistana i Pakistana.

Takođe, naveo je smanjen broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima, i to za oko 1,6 odsto.

Nove uniforme za policiju, povećanje plata...

Stefanović je izrazio nadu da će do kraja godine biti isporučene nove uniforme za pripadnike interventne i granične policije, žandarmeriju i vatrogasce.

Stefanović je rekao da će se truditi da Srbija bude još bezbednija.

"Trudićemo se da materijalno i finansijski položaj policajaca bude bolji. Drago mi je što smo možemo da obezbedimo povećanje plata za pripadnike MUP-a u narednoj godini", rekao je Stefanović.

Odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika i lidera Nove stranke Zorana Živkovića koji je kritikovao ministra što je, kako je rekao, pokazivao fotografije dece, između ostalih i njegovog sina govoreći da su strani plaćenici i organizatori haosa, Stefanović je odgovorio da je on pokazao nešto čime se oni ponose i objavljuju na društvenim mrežama, te da je želeo da pokaže da nisu studentska organizacija i da je bilo političkog usmeravanja protesta.

"Kada ljudi izađu na politički protest ne treba da prikrivaju, ja sam član vlade koji pripada SNS-u. Nisam pao s Marsa ovde, kao i svako od vas, bili ste na listama", rekao je Stefanović.

Kako je rekao, on pokazuje nešto čime se oni ponose i dodao da nema ništa protiv da neko pokazuje njegove fotografije koje deli na sajtovima.

"Ja se ponosim tim fotografijama, kad sam deo nečega. Ponosan sam što je Vučić ubedljvio zgazio sve svoje pritivkandidate, što je narod u ogromnom broju izašao da ga podrži. Ponosan sam što sam deo SNS-a i što mogu da zastupam stavove koji su napravili da ova zemlja izgleda neuporedivo bolje", rekao je Stefanović.

On je konstatovao da se u Srbiji mnogo promenilo zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću.

Na odboru se povela polemika i oko osumnjičenog narko-dilera Darka Šarića, o tome kada je on gradio po Srbiji.

Stefanović je istakao da Šarić po Srbiji nije gradio za vreme vlasti Srpske napredne stranke, kao i da nema tog narko-dilera koga MUP danas ne sme da uhapsi.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво