Saši Mirkoviću određen pritvor do 30 dana

Osnovni sud u Zaječaru odredio je, na predlog tužilaštva, pritvor do 30 dana bivšem predsedniku Skupštine opštine Zaječar Saši Mirkoviću.

Sudija za prethodni postupak doneo je rešenje kojim je Mirkoviću odredio pritvor zbog bojazni da će u toku istrage uticati na svedoke, rekao je njegov branilac Miloš Lekić Tanjugu.

Informacija o pritvoru nije danas mogla da se dobije u sudu, sa obrazloženjem da je portparolu suda radno vreme isteklo u 15.30, tako da se ne zna da li je pritvor određen i Mileni Trajković, koja je bila uhapšena zajedno sa Mirkovićem i za koju je tužilaštvo takođe danas predložilo određivanje pritvora.

Mirković i Trajkovićeva su prethodno saslušani u tužilaštvu, gde su izneli svoje odbrane.

Oni se terete da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, jer su oštetili budžet Grada Zaječara za skoro 14 miliona dinara.

U ovom slučaju protiv pevača Aleksandra Vuksanovića, poznatijeg kao Aca Lukas, i D. P., kao i Mirkovića policija je tužilaštvu podnela krivične prijave zbog sumnje da su oštetili Fudbalski klub "Timok" iz Zaječara za 20.944.000 dinara.

Vuksanović i D. P. nisu uhapšeni i protiv njih će biti vođen redovan krivični postupak, što znači da će u narednom periodu biti ispitani kod tužioca povodom krivičnih prijava policije.

Zaječarska policija je juče saopštila da je Trajkovićeva uhapšena zbog sumnje da je od septembra do decembra 2013. godine, prekoračivši granice svojih ovlašćenja, ugovorila nabavku robe u vrednosti od 13.960.799,90 dinara, a bez prethodno sprovedenog postupka javne nabavke.

Mirković je osumnjičen da je usmeno naložio M. T. da izvrši nabavku robe, ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama.

Na teret mu se stavlja da je posredovao da Gradska uprava Zaječara od privrednog društva "OFY Company" DOO Beograd izvrši nabavku robe ukupne vrednosti od 13.960.799,90 dinara, čime je pričinjena šteta budžetu Grada Zaječara u pomenutom iznosu.

Protiv Mirkovića, Vuksanovića i D. P. podneta je krivična prijava zbog sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica jer su od avgusta 2013. godine do februara 2015. godine u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi za "Timočku TV i radio" zaključili ugovor o poslovnoj saradnji štetan po klub.

Na osnovu tog ugovora, FK "Timok" je sukcesivno uplatio "Timočkoj TV i radiju" 20.944.000 dinara na ime prenosa utakmica i medijskog promovisanja.

Od ove sume deo novca u iznos od 1.872.000 dinara sa računa ove televizijske kuće odmah je prebačen na račun privrednog društva "Beoton R" iz Bora, čiji je faktički vlasnik Mirković, iako nije uobičajena praksa da klub plaća televizijskoj kući da vrši TV prenose svojih utakmica, već naprotiv.

Osumnjičeni su na taj način, za navedeni iznos oštetili FK "Timok", a "Timočkoj TV i radiju" i "Beotonu R" pribavili imovinsku korist, piše u saopštenju MUP-a.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 13. sep 2017, 10:20)
anja [neregistrovani]

Zakon

Svi smo jednaki pred Zakonom i svako neka snosi posledice ako radi mimo njega.

(sreda, 13. sep 2017, 09:28)
anonymous [neregistrovani]

Ispitati

Sve to detaljno ispitati, ako je kriv neka odgovara. Zakon je tu da se postuje.

(sreda, 13. sep 2017, 07:43)
tara [neregistrovani]

hala

Ako je Mirkovic kriv snosice posledice.

(sreda, 13. sep 2017, 07:42)
istina [neregistrovani]

podrska

Svako nek odgovara za svoje postupke!

(utorak, 12. sep 2017, 20:27)
Miodrag [neregistrovani]

Sve rasvetliti do kraja

Zalazem se za utvrdjivanje istine i preduzimanje zakonom propisanih mera.

(utorak, 12. sep 2017, 19:54)
Slavisa [neregistrovani]

Pritvor

Trideset dana pritvora je uobicajena procedura kada postoji opasnost da ce optuzeni uticati na svedoke. Kao sto je ovde slucaj.

(utorak, 12. sep 2017, 18:28)
ug [neregistrovani]

pritvor

Treba pazljivo ispitati slucaj, da bi se utvrdilo da li su optuznice osnovane ili ne!