Dva rudara stradala u rudniku kod Medveđe

U rudniku zlata olova i cinka "Lece" kod Medveđe sinoć oko 23 časa dogodila se teška nesreća u kojoj su dva rudara nastradala. Poginuli su nadzornik u rudniku Zoran Petkovski iz Krive Palanke i Toni Nanev iz Probištipa, obojica državljani Makedonije. Prema prvim nalazima istrage rudari su se ugušili od otrovnih gasova u jami.

Kolege stradalih rudara, koji su sa njima i živeli u samačkom hotelu u Lecu, sećaju se da su Zoran i Toni bili izuzetno požrtvovani i vredni rudari.

"Mi smo u jami, nemamo telefone, nemamo sat i radimo svoj posao. To je problem oko struje što je nestala", navodi rudar Zoran Janev.

Tokom večeri Medveđu je zahvatilo nevreme. Jama je ostala bez struje zbog čega se isključila ventilacija.

Zoran Petkovski bio je nadzornik i posle nestanka struje zbog oluje se vratio u jamu da nešto proveri i to je bilo kobno. U rudniku kažu da su ovde ispoštovane sve zakonom propisane mere.

"Nestalo je struje, ventilacija nije radila, verovatno je došlo do povećane koncentracije gasova, radnici su ušli u zonu u koju nisu smeli u tom periodu i verovatno je došlo do trovanja", naglasio je Duško Gagić, direktor Rudnika "Lece".

Danas je zbog uviđaja u rudniku bio rudarski inspektor, ali zvanično saopštenje o nesreći nije izdato.

U Rudniku "Lece" je inače zaposleno skoro 400 radnika, a već nekoliko meseci je u stečaju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво