Suđenje Šariću, preslušano 80 presretnutih razgovora

U nastavku suđenja Darku Šariću i drugim optuženim za pranje para stečenih od trgovine drogom ulaganjem u legalne finansijske tokove u Srbiji je na suđenju preslušano 80 presretnutih razgovora između pojedinih optuženih i pored početnih teškoća sa kvaliteta snimaka i šumova.

Sud je za nešto manje od četiti sata trajnja suđenja zajedno za optuženima njihovim braniocima i tužilaštvom slušao presretnute razgovore.

Prethodno je, tokom emitovanja prvog snimka reagovalo nekoliko optuženih i njihovih branilaca zbog lošeg kvaliteta zvuka, tvrdeći da ga je nemoguće razumeti. 

Sudija Siniša Petrović obratio se tehničkoj podršci suda, ali mu je odgovoreno da ne postoji mogućnost otklanjanja šumova.

Potom je sudija pozvao optužene da iz ograđenog dela sudnice pređu u njen prednji deo, kako bi se poslužili slušalicama koje su im tamo na raspolaganju, a njegov poziv je prihvatilo nekoliko optuženih. 

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike, preko ofšor kompanija, prebacivan je u Srbiju i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. 

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je između ostalog ulagan i u novosadski "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi se međutim brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šariću je negirao je sve optužbe za pranje para u Srbiji. On se nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru. 

U toku mu je ponovljeno suđenje za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, pošto je prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 20 godina zatvora, ukinuta.

broj komentara 0 pošalji komentar