Slučaj "Bazar": saradnik osuđen, ostali oslobođeni

Specijalni sud u Beogradu nepravosnažno je osudio samo jednog od dvadeset dvoje optuženih za zloupotrebe na carini, koji su bili uhapšeni u maja 2012. godine u akciji "Bazar", pod sumnjom da su državu oštetili za milijardu dinara.

Odlukom suda, svi optuženi su oslobođeni osim Steve Stojkova, koji je priznao krivicu, pa je osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju, a jer je neistinito prikazivao količinu robe koju je carinio.

Njemu će, ukoliko presuda postane pravosnažna, biti oduzeta imovinska korist proistekla iz krivičnog dela od 167.000 evra i 774.000 dinara.

Stojkovu se trajno oduzima plac u Pančevu od 854 kvadratna metra, stan od 93 kvadratna metra i magacin od 144 kvadratna metra.

U saopštenju suda se precizira da je okrivljeni saradnik Steva Stojkov obavezan da na ime troškova krivičnog postupka plati u korist budžetskih sredstava suda iznos od 450.000,00 dinara najkasnije u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Istom presudom, okrivljeni Žarko Radonjić, Dejan Antić, Robert Vukov, Branislav Milošević, Danijel Mandić, Petar Rnić, Goranka Petričević, Pero Stević, Svetlana Raguž, Slavko Nimčević, Dragan Agatonović, Milan Sujić, Branislav Kecman, Đura Radul, Goran Radul, Sinan Ćosović, Safet Šemsović, Dejan Komarica, Igor Jevđević, Ognjan Blaževski i Nebojša Lojaničić oslobođeni su optužbi.

Ovo je prvstepena presuda, tako da Stojkov, njegov branilac, kao i tužilašto za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u roku od 15 dana po prijemu presude.

U akciji "Bazar", Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsila je osam službenika Uprave carina i 14 direktora, odnosno privrednika, a kao vođa grupe bio je označen Žarko Radonjić, vlasnik firme "Moraveks" iz Subotice.

Oni se terete, kako je saopšteno nakon hapšenja, da su pri uvozu, robu iz azijskih i evroazijskih zemalja, za koju inače ne postoji obavezujući cenovnik, carinili po manjim cenima i na taj način oštetili državu.

Carinici se terete da su tokom 2009. i 2010. godine, prihvatali sažete deklaracije o uvozu robe sa neistinitim sadržajem, na osnovu računa inostranih dobavljača, a u kojima su uneti lažni podaci o vlasništvu i ceni robe. Na osnovu takvih falsifikovanih podataka, roba je carinjena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво