Tomić: nismo oštetili "Kolubaru", preduzeće poslovalo pozitivno

Nekadašnji direktor Rudarskog basena "Kolubara" Dragan Tomić negirao je optužbe tužilaštva za organizovani kriminal da je sa saradnicima oštetio to preduzeće, tvrdeći da je ono poslovalo pozitivno i da se u to vreme nije uvozio ni kilovat struje, već da se struja izvozila.

Dragan Tomić je iznoseći odbranu pred Specijalnim sudom u Beogradu detaljno objasnio poslovanje Rudarskog basena "Kolubara", osvrćući se i na izveštaje EPS-a i mašinsko veštačenje.

Detaljno govoreći o uspešnosti preduzeća u vreme njegovog rukovodstva Tomić je ukazao da je u to vreme izvršeno restruktuiranje, kao i da je u tom periodu nijedan kilovat struje nije uvezen, već da se struja izvozila.

Nekadašnji direktor Rudarskog basena "Kolubara" je pred sudom tvrdio da je preduzeće u to vreme ostvarilo maksimalne rezultate, povećalo proizvodnju i ostavilo kopove spremne za nove espoloatacije.

Povodom ovog slučaja, Tomić, koji je kadar Demokratske stranke Srbije, bio je uhapšen 3. oktobra 2011. godine i u pritvoru je proveo godinu dana.

Dragan Tomić je prvi od 28 optuženih započeo izlaganje odbrane koje će nastaviti i sutra.

Pored Tomića, optužnicom tereti i 11 rukovodilaca "Kolubare" i njenih zavisnih preduzeća - Vladan Jovičić, Radisav Ranković, Radosav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveta Miljković, Milan Petrović, Živojin Jovanović, Svetolik Simić, Slavoljub Pavlović i Duško Obradović.

Optuženo je i 16 odgovornih lica, vlasnika direktora privatnih preduzeća i radnji koje su "Kolubari" davale u zakup svoju mehanizaciju - Vitomir Dimitrijević, Radosav Savatijević zvani Kene, Dejan Živojinović, Nenad Živojinović, Radovan Cvetić, Goran Marojević, Vera Trifunović, Dejan Dimitrijević, Lazar Laketa, Zoran Ristivojević, Milorad Vojinović, Dragan Ivanović, Dejan Živković, Dejan Radosavljević, Radoš Milosavljević i Zoran Janković.

Prema ranijim saopštenjima tužilaštva, oni se terete za zloupotrebe u vezi sa zakupom mehanizacije više privatnih preduzeća za potrebe Rudarskog basena "Kolubara" od juna 2006. godine do decembra 2007. godine.

Terete se da su iznajmljivanjem mašina privatnih preduzeća i radnji, za čijim radom nije postojala potreba, bez sprovedenog postupka javne nabavke usluga i plaćanja faktura na kojima je iskazan uvećan broj časova rada mašina na štetu "Kolubare" privatnim preduzećima pribavili imovinsku korist.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи