Svedok optužbe Luka Brkić konfuzno o napadačima na Škabrnju

Svedok optužbe Luka Brkić potvrdio je, na ponovljenom haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH, da su srpske snage u napadu na selo Škabrnja kod Zadra u jesen 1991. koristile hrvatske civile kao živi štit.

Brkić je izjavio i da su tokom napada 18. i 19. novembra 1991. bili ubijeni mnogi meštani, među kojima su bili njegovi "stric i strina i susedi".

U glavnom iskazu, svedok, koji je bio pripadnik lokalne seoske straže, rekao je da su ga JNA i srpske snage zarobile i, s drugim meštanima, isturile ispred svojih tenkova koji su napredovali ka centru sela i otvarali vatru na civilne objekte, uključujući školu.

Brkić je, potom, bio prebačen u zatvore u Benkovcu i u Kninu, gde je, kako je posvedočio, s ostalim zarobljenicima bio maltretiran. U maju 1992. bio je oslobođen u razmeni zarobljenika.

U konfuznom iskazu, Brkić je u više navrata različito identifikovao učesnike u napadu na Škabrnju.

Dok su ga ispitivali tužioci, tvrdio je da su u napadu učestvovale JNA, "beli orlovi" i pripadnici milicije SAO Krajine, čije je ambleme video.

Prema optužnici, miliciju SAO Krajine i paravojne formacije tada su kontrolisali čelnik Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, prvooptuženi Stanišić i njen operativac na terenu, drugooptuženi Simatović.

Odgovarajući na pitanja branilaca Stanišića i Simatovića, Brkić je, međutim, rekao da je oznake milicije SAO Krajine video tek u zatvorima u Benkovcu i Kninu, a ne u Škabrnji. Potvrdio je da je u Škabrnji video samo pripadnike JNA i "belih orlova".

Simatovićev branilac Mihajlo Bakrač rekao je potom da je svedok zapravo video pripadnike 63. padobranske brigade JNA iz Niša, a ne "bele orlove".

Advokat Bakrač prikazao je Brkiću amblem te brigade, a svedok je prokomentarisao da je onaj koji je video u Škabrnji bio "sličan, ali malo drugačiji".

Brkić je konfuzno svedočio i o tome da li je i gde video Kapetana Dragana, koji je, po optužnici, bio vođa srpskih snaga pod kontrolom Stanišića i Simatovića.

Svedok je prvo tvrdio da je Kapetana Dragana video tokom napada na Škabrnju, a zatim se ispravio da je to bio kapetan JNA Zoran Janković i da je Kapetana Dragana video u zatvoru u Kninu.

Pri tom iskazu ostao je i posle tvrdnje branioca Bakrača da nikada nije video Kapetana Dragana i da ga je pogrešno opisao kao "vitkog i visokog", dok je Kapetan Dragan "izrazito nizak".

Na pitanje advokata zašto Kapetana Dragana nije pomenuo ni u jednoj od ranijih izjava Haškom tribunalu, Brkić je uzvratio da jeste, ali da ne zna zašto to nije bilo zapisano.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Brkić je potvrdio i da je ispred tenka JNA, tokom napada na Škabrnju, stao po naređenju jednog vojnika, ali da ga je kapetan Janković ubrzo pozvao da se povuče iza tenka, rekavši mu: "Stani tu, ubiće te tvoji".

Iskaz o zločinima u Škabrnji danas je, posle Brkića, dao jedan zaštićeni svedok optužbe.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću u Hagu biće nastavljeno u utorak, 5. septembra.

Ratnog šefa SDB Srbije Stanišića (66) i njegovog pomoćnika Simatovića (67) optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. U četiri tačke optuženi su za zločine protiv čovečnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije. Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Posle prvog suđenja, prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je 29. maja 2013. Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Apelaciono veće Tribunala usvojilo je 15. decembra 2015. ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Ponovljeni proces počeo je 13. juna, a do sada je saslušano 10 svedoka optužbe.

Prvooptuženi Stanišić ne prisustvuje suđenju u Hagu, zato što ga je raspravno veće pustilo na privremenu slobodu do 27. septembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара