Haker iz Subotice pravosnažno slobodan

Pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u Beogradu haker iz Subotice Atila Alaćan (33) pravosnažno je oslobođen optužbi za unošenje računarskih virusa, računarske prevare i pranje novca, dok je zbog zastarelosti protiv njega odbijena optužba za pribavljanje tog problematičnog virusa.

Veći deo optužbi tužilaštvo, prema stavu Apelacionog suda, tužilaštvo nije dokazalo, zbog čega je pravosnažno oslobođen.

Što se tiče krivičnih dela pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za izvršenje krivičnih dela i pravljenje i unošenje računarskih virusa u produženom trajanju, za koje je prvostepenom presudom bio osuđen na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora sa rokom provere od tri godine, sud je preinačio prvostepenu presudu i zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivicnog gonjenja odbio optužbu prema Alaćanu.

Alaćan je, kako su preneli subotički mediji nakon njegovog hapšenja u martu 2011, bio osumnjičen da je godinu dana ranije kupio računarski virus, sačuvao ga na zakupljenom serveru, a zatim ga putem interneta uneo u više od 1.000 računara širom sveta, stvarajući takozvanu "botnet" mrežu kojom je upravljao sa svog servera.

Koristeći zaražene računare, on se registrovao na torent sajtovima i postavljao fajlove sa nazivima filmova, koji nisu sadržali film, već reklamu koja je upućivala na internet sajt koji je kreirao, kako bi se preko njega preuzimali softverski sadržaj, lažno prikazujući da je sadržaj postavljenog fajla film.

Ovako neregistrovanu uslugu, Alaćan je naplaćivao od jedne kanadske kompanije koju je doveo u zabludu i od nje za devet meseci naplatio preko svog deviznog racuna više od 85.000 američkih dolara, preneli su tada subotički mediji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво