Istražni pritvor za Srbe i Ruse uhapšene kod Podujeva

Grupi od 11 osoba srpske i ruske nacionalnosti, koji su juče uhapšeni kod Podujeva, određen je istražni pritvor od 48 sati, rečeno je RTS-u u kosovskoj policiji. O daljem postupku odlučuje tužilac nakon ispitivanja.

Kosovska policija je juče uhapsila grupu od 11 osoba srpske i ruske nacionalnosti, tvrdeći da su na nedozvoljenom mestu prešli administrativnu liniju.

Policija je saopštila da su oni uhapšeni u selima Sekirača i Medregovac, na samoj administrativnoj liniji sa kosovske strane.

Kosovska policija je u dva automobila sa srpskim tablicama zatekla 11 osoba. Među njima petoro Srba i šestoro Rusa, starosti između 15 i 48 godina.

Hapšenje šest ruskih državljana potvrdila je Ambasada Ruske Federacije u Srbiji, javljaju prištinski mediji.

"Čim su ruski državljani uhapšeni, predstavnik ambasade Rusije u Prištini se pozabavio tim pitanjem", izjavio je portparol ruske ambasade Jurij Pičugin, a prenosi Koha ditore.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić najoštrije je osudio tretman kojem je, ističe, samovoljom pokrajinske policije i pravosuđa, izložena grupa građana Srbije i Rusije, privedena u blizini administrativne linije prilikom posete Kosovu i Metohiji.

Đurić je u pisanoj izjavi medijima osudio i pokušaje političke zloupotrebe ovog slučaja i uputio zahtev da oni hitno budu pušteni.

"Grupi je određena mera zadržavanja od 48 sati, a njihovo oslobađanje se namerno odlaže pod izgovorom da sud ima previše posla da bi se bavio njihovim slučajem. Naglašavam da je među privedenima jedna trudnica i jedna maloletna osoba, što ovo sasvim nepotrebno traumatizovanje srpskih i ruskih državljana čini još nečovečnijim", naveo je Đurić.

Naznačio je i da je Kancelarija za KiM, posredstvom oficira za vezu i u saradnji sa ruskom diplomatsko-konzularnom mrežom, pružila privedenima svu neophodnu pravnu pomoć.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво