Haško tužilaštvo traži od beogradskog suda transkripte

Povodom slučaja troje radikala, čije je izručenje Hagu Viši sud u Beogradu odbio, tužilaštvo Haškog tribunala saopštava da je krajem maja zatražilo transkripte i snimke sa saslušanja od predsednika beogradskog suda i sudije za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine. Viši sud je tada bio zaključio da za izručenje nisu bili ispunjeni zakonski uslovi.

Prvostepenu odluku je doneo upravo sudija kome se tužilaštvo obratilo, a potvrdilo je krivično vanraspravno veće suda, budući da su zaključili da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.

Sud smatra da je pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Tužilaštvo u Hagu je sada zatražilo i pomoć Haškog tribunala za pribavljanje transkripata i snimaka postupka koji se tiču i saslušanja radikala pred sudijom, kao i transkripata i snimaka sednice krivičnog veća koje je potvrdilo odluku o neizručenju Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića - koji je nedavno preminuo.

Tribunal inače smatra da je Srbija dužna da sarađuje "po svakom zahtevu za asistenciju", pa i u slučaju koji se tiču nepoštovanja suda, a prošle godine je od naše zemlje tražio i da se promeni zakonodavstvo tako da se omogući izručenje radikala.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Šešelj je u martu prošle godine prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво