Viši sud nenadležan za ekstradiciju Vasileva

Viši sud u Beogradu oglasio se nenadležnim za odlučivanje o molbi Bugarske za izručenje bugarskog biznismena Cvetana Vasileva, pošto je početkom jula u Sofiji protiv njega podignuta optužnica iz oblasti organizovanog kriminala.

Vasilev se u septembru 2014. godine predao srpskim pravosudnim organima i u Srbiji odluku o zahtevu za izručenje čeka na slobodi.

Portparol Višeg suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je krivično veće tog suda 10. jula donelo rešenje kojim se oglasilo stvarno i funkcionalno nenadležnim za postupanje po molbi Bugarske za izdavanje Vasileva radi vođenja krivičnog postupka po rešenju Specijalizovanog javnog tužilaštva te države.

Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od prijema rešenja, dodala je Stankovićeva.

Ona je napomenula da će nakon pravnosnažnosti rešenja spisi predmeta biti dostavljeni Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu (Specijalnom sudu) kao stvarno i funkcionalno nadležnom sudu.

Bugarskom optužnicom Vasilev i još 17 osumnjičenih terete se za niz krivična dela koja su dovela do propasti Korporativne komercijalne banke u toj zemlji.

Optuženi se terete za krivična dela organizovanog kriminala, proneveru i loše upravljanje, preneo je bugarski portal Sofiaglobe.com.

Što se tiče izručenja Vasileva Bugarskoj koja je za njim raspisala poternicu još 2014. godine, Apelacioni sud u Beogradu u aprilu ove godine je po drugi put ukinuo odluku kojom je bilo odobreno njegovo izručenje i naložio Višem sudu da ponovi postupak utvrđivanja pretpostavki za njegovu ekstradiciju koju je zatražila Bugarska.

Mediji su ranije pisali da je Vasilev podneo zahtev za azil u Srbiji, ali nije poznato da li je o tom zahtevu odlučeno. 

Vasilev je većinski vlasnik bugarske Korporativne komercijalne banke "Korpbank", nad kojom je u junu 2014. godine kontrolu preuzela Narodna banka Bugarske. 

Sve transakcije banke tada su obustavljene, blokirani su računi sa više od 3,7 milijardi dolara, preneli su tada bugarski mediji. 

Pre raspisivanja poternice 28. jula 2014, Vasilev je pobegao iz Bugarske zbog sumnjivog poslovanja, čime je izazvao najveću bankarsku krizu u svojoj zemlji, pisali su bugarski mediji. 

Nakon predaje Vasileva u septembru 2014. godine, Viši sud u Beogradu mu nije odredio ekstradicioni pritvor već mu je zabranio da napušta boravište u Srbiji i oduzeo mu pasoš. 

Takođe je naložio da se periodično javlja nadležnoj policijskoj stanici. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво