Švendimanovo tužilaštvo još nikoga nije optužilo

Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na čijem je čelu američki tužilac Dejvid Švendiman, još nije podnelo prve optužnice Sudu za ratne zločine OVK, koji je počeo sa radom u punom kapacitetu pre 20 dana.

"Specijalizovano tužilaštvo još nikoga nije optužilo", precizirano je za Tanjug u tom tužilaštvu, a prema odredbama Pravilnika, čak i po podnošenju optužnica neće biti dozvoljeno objavljivanje njenih detalja, niti imena optuženih, sve dok sudija za prethodni postupak ne potvrdi optužnicu.

Prema Pravilniku o postupku i dokazima, specijalizovani tužilac podnosi optužnicu sa oznakom "poverljivo i eks parte" sudiji za prethodni postupak koga određuje predsednik Specijalizovanih veća.

Zadatak sudije za prethodni postupak je da prouči optužnicu i sve propratne materijale. On može da zahteva od specijalizovanog tužioca dopunu dokaza, preispitivanje optužnice, smanjenje broja optužbi ili sužavanje njihovog opsega, a nakon toga može da je odbaci u celosti ili da je potvrdi.

U izuzetnim okolnostima, sudija za prethodni postupak može da iz bezbednosnih razloga – da bi sprečio bekstvo optuženog ili predupredio svako drugo remećenje postupka ili socijalne nemire, da izda nalog za "privremeno neobelodanjivanje optužnice u javnosti do daljeg" – ako za to specijalizovani tužilac iznese valjan razlog pre potvrđivanja optužnice, predviđa procedura Specijalizovanih veća.

U svim drugim slučajevima, Pravilnik propisuje da se optužnica obelodanjuje javnosti, uz eventualno redigovanje po potrebi, a najkasnije do početka suđenja, odnosno, kako kaže Pravilnik, do prvog stupanja optuženog pred sud.

Nakon potvrđivanja nekih ili svih optužbi u optužnici sekretar Specijalizovanih veća je taj koji uručuje optuženom overenu kopiju optužnice zajedno sa prevodom optužnice na jezik koji optuženi razume i govori.

Po potrebi, za uručenje optužnice biće angažovana i policija, a na zahtev specijalizovanog tužioca, biće preduzete i sve druge mere koje su neophodne.

Odbrana takođe može da se obrati sudiji za prethodni postupak preliminarnim podnescima kojima osporava nadležnost Specijalizovanih veća, tvrdi da optužnica sadrži nedostatke u formi i traži razdvajanje optužnica.

Nakon odluke o ovim prigovorima odbrane zakazuje se suđenje pred sudskim većem.

Što se tiče pritvorske jedinice za buduće optužene pred tim sudom, njeno formiranje je u toku, a za njeno administriranje i upravljanje takođe će biti odgovoran sekretar Specijalizovanih veća, rečeno je Tanjugu u toj instituciji.

Inače, taj sud je biti nadležan za procesuiranje međunarodnih krivičnih dela u vezi sa Izveštajem nekadašnjeg specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija iz 2011. godine, zatim za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti koja su počinjena između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine i koja su započeta ili u potpunosti počinjena na teritoriji Kosova, napomenuli su u Specijalizovanim većima Kosova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво