Upravni sud naložio da VSS ponovo odlučuje o Vučiniću

Upravni sud usvojio je tužbu bivšeg sudije Specijalnog suda Vladimira Vučinića protiv rešenja Visokog saveta sudstva, koji ga je 2015. godine, preinačivši "oslobađajuće" prvostepeno rešenje Disciplinske komisije, proglasio odgovornim za disciplinski prekršaj zbog komentara sudskih odluka u medijima.

Svojom odlukom Upravni sud je ukinuo rešenje VSS i vratio mu da ponovo odlučuje o slučaju Vučinića koji je u međuvremenu napustio sudijsku funkciju i postao advokat.

U Upravom sudu Tanjugu je rečeno da je taj sud 19. maja doneo presudu kojom je našao da je tužba Vučinića osnovana, te da je poništio rešenje VSS.

Kako se navodi u presudi, osnovano se tužbom ukazuje da je povređen zakon na štetu tužioca (Vučinića), a Upravni sud je konstatovao i da je VSS odlučivao u nepropisnom sastavu.

Shodno ovoj presudi, moraće da se ponovi postupak pred VSS.

Prvostepenim rešenjem Disciplinska komisija 2014. godine nije utvrdila odgovornost tadašnjeg sudije Specijalnog suda, ali je Visoki savet sudstva godinu dana kasnije to rešenje preinačio i proglasio Vučinića odgovorim za disciplinski prekršaj izrekavši mu javnu opomenu.

VSS je ocenio kao disciplinski prekršaj izjave sudije Vučinića Politici krajem decembra 2013. godine, povodom njegove odluke da Miroslavu Miškoviću, vlasniku Delta-holdinga privremeno vrati pasoš radi putovanja u London.

broj komentara 0 pošalji komentar