Suđenje za ubistvo Amerikanca na Zakintosu će biti u Patrasu

Osumnjičenima za prebijanje na smrt američkog turiste na grčkom ostrvu Zakintos sudiće se u Patrasu, prenela je "Tanjugu" branilac jednog od osumnjičenih Zora Dobričanin Nikodinović. List "Elefteros tipos" objavio je podatke iz istrage i navodi da je ubijeni Amerikanac zadobio 19 udaraca u glavu.

Jedan od optuženih Dušan Ranković još čeka lekarski pregled zbog povreda glave koje je zadobio u tom incidentu, dok su ostali osumnjičeni sa Zakintosa već prebačeni u pritvor zatvora u Patrasu, rekla je Zora Dobričanin Nikodinović, Rankovićeva advokatica.

Odatle će ih, kako je dodala, u toku sledeće sedmice rasporediti najverovatnije u različite zatvore po Grčkoj do početka suđenja, koliko im je sada određen pritvor.

Mlađa punoletna lica, pa i njen drugi klijent Miloš Ilić, verovatno će biti smešteni u pritvoru Zatvora za maloletnike koji se nalazi pored Atine, napomenula je Dobričanin.

Rankoviću je u subotu uveče određen "privremeni pritvor", sa pravom žalbe u roku od pet dana, a nakon detaljnog iskaza istražnom sudiji.

Četvorici srpskih državljana osumnjičenih u ovom slučaju ranije je određen pritvor do početka suđenja koji može trajati po grčkim zakonima do 18 meseci, dok su druga dvojica puštena da se brane sa slobode i u petak su stigli u Srbiju.

Mladićima se na teret stavlja krivično delo saučesništva u ubistvu izvršenog u noći između 7. i 8. jula, kada je u tuči u klubu "Bar kod" u mestu Laganas na smrt pretučen američki student Bakari Henderson (23).

Istraga bi trebalo da utvrdi pojedinačni stepen krivice i umešanosti u ovo delo svakog osumnjičenog ponaosob, što znači da bi i kvalifikacija dela u odnosu na svakog od njih mogla da bude izmenjena do podizanja optužnice.

Elefteros tipos: Amerikanac dobio 19 udaraca u glavu

Grčki dnevnik Elefteros tipos objavio je podatke iz istrage o ubistvu Bakarija Hendersona, u kojima se navode tačni opisi njegovih povreda.

Na osnovu dokaza, snimaka i izjava svedoka i osumnjičenih u istrazi, navodi se da je 23-godišnji Henderson primio 19 udaraca u glavu, piše list.

"Primio je 19 udaraca u glavu, koja je izgledala kao 'fudbalska lopta', a većina udaraca je izgledala kao da je neko izvodio 'penal' - žestokim udarcima nogu. Sigurno je preminuo posle drugog-trećeg udarca", navodi se u dokumentima istrage.

Elefteros tipos navodi i izjavu 21-godišnje devojke iz Srbije koja je bila u društvu grupe Amerikanaca i koja je, navodno, bila povod svađe.

Ona kaže da je 7. jula u 02.30 izašla sa ostalim kolegama u bar u kojem je upoznala trojicu Amerikanaca i sa kojima je zajedno pila piće. Među njima je i bio tamnoputi mladić čije ime tada nije znala.

"Oko 03.00, pala mi je čaša na pod i sagla sam se da je podignem. Kada sam se pridigla videla sam jednu osobu srpske nacionalnosti kako gura tamnoputog muškarca iz mog društva i njegov udarac pesnicom. Onda je tamnoputi muškarac uzeo flašu i udario ga po glavi. Nakon toga izašao je iz bara sa trojicom Amerikanaca, a za njima je krenulo otprilike tridesetak Srba, koji su počeli da tuku Amerikanca", dodala je ona.

Kaže da su Amerikanci trčali, a da su Srbi krenuli za njima.

"Amerikanci su trčali, a ostali Srbi za njima. Ja ih nisam pratila jer sam primila udarac u nameri da ih razdvojim. Nakon pet minuta otprilike sam došla na mesto odakle su počeli da trče i videla sam tamnoputog muškarca kako leži na ulici, u nesvesnom stanju i kako mu ide krv iz očiju", rekla je 21-godišnja devojka iz Srbije.

Dodala je da je "jedan Amerikanac stajao pored njega i pokušavao da mu pomogne".

"Amir, koji je bio zadužen za lokal, pitao me je ko me je udario. Rekla sam da ne znam, a onda je on je otrčao za ostalima", navela je ona.

Na pitanje policije da li je radila u lokalu dala je negativan odgovor, a na pitanje da li je poznavala nekog iz grupe Srba i da li bi mogla da ih prepozna, ona je odgovorila da ih je videla prvi put.

"Ne sećam ih se jer sam i ja previše popila i sve se desilo jako brzo", rekla je, ali je na fotografijama prepoznala žrtvu, zatim, 33-godišnjeg Srbina sa britanskim pasošem i grčkog barmena", rekla je mlada Srpkinja.

Elefteros tipos citira i izjavu 36-godišnjeg bolničara koji je kolima Hitne pomoći došao na mesto zločina.

"U 03.18 smo dobili poziv da u glavnoj ulici u centru Laganasa leži čovek bez svesti koji ne diše. Odmah sam se sa kolegom uputio na mesto nesreće. Bio je bez svesti, nije disao, bile su očigledne povrede glave, ogrebotine i krv u desnoj polovini lobanje. Odveli smo ga u kliniku u koji smo stigli u roku od pet minuta. U kolima Hitne pomoći smo pokušavali reanimaciju", rekao je on.

Bakari Handerson je ubijen na grčkom ostrvu Zakintos 6. jula, nakon toga uhapšeno je devet osoba, među kojima sedam srpskih državljana.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво