Stanišićeva odbrana o iskazu zaštićenog svedoka

Odbrana Jovice Stanišića tvrdila je, u nastavku procesa pred sudom u Hagu, da zaštićeni svedok optužbe RFJ-066, tokom višednevnog iskaza, nije rekao ništa istinito o Stanišiću.

"Ništa od svega što ste rekli o Jovici Stanišiću nije tačno", rekao je njegov branilac Vejn Džordaš na kraju unakrsnog ispitivanja.

Zaštićeni svedok RFJ-066, koji je iskaz davao preko video veze, skrivenog lika i uz elektronsku izmenu glasa, nije odgovorio na tu tvrdnju.

U glavnom iskazu, zaštićeni svedok je izjavio da je čelnik SDB-a Srbije Jovica Stanišić, posredstvom svog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija, 1990-1992. naoružao, obučio i kontrolisao srpske jedinice u SAO Krajini, koje su zločinima prognali tamošnje Hrvate.

Iz iskaza RFJ-066 proizlazi da je on tada bio pripadnik milicije Krajine, blizak ministru unutrašnjih poslova Milanu Martiću.

Jovicu Stanišića (66) i Franka Simatovića-Frenkija (67) optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-1995. U četiri tačke optuženi su za zločine protiv čovečnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

U poslednjem danu unakrsnog ispitivanja, branilac Džordaš nastojao je da dokaže da su pripadnici Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, poput Simatovića i Dragana Filipovića-Fiće, u SAO Krajini delovali u sastavu i pod komandom lokalne Teritorijalne odbrane.

RFJ-066 odgovorio je da je tako bilo samo "formalno", ali da je zapravo "major Fića bio u Frenkijevoj grupi".

Stanišićev zastupnik podsetio je, potom, svedoka da je, na prvom suđenju, sam izjavio da je, u leto 1991. "Frenki bio pod komandom zapovednika TO Milorada Dragišića" i da se "više nije ponašao kao komandant, kao ranije".

RFJ-066 uzvratio je da "u tome i jeste stvar, što je Frenki sve više uzimao stvari u svoje ruke sa svojim ljudima, a Dragišić je formalno bio komandant TO".

"Frenki nije bio nikad podređen Dragišiću - nikad", naglasio je RFJ-066, potvrđujući, istovremeno, da su "milicija i TO bili pod istom komandom".

Pošto mu je branilac predočio dokument po kojem je MUP Srbije u SAO Krajinu slao "stara sredstva veze MUP Kosova", svedok je ostao pri iskazu da je Stanišić krajiškim Srbima "obećao sve što je potrebno" i da je "sva oprema dolazila, manje-više, od MUP Srbije".

Odbrana je osporavala i tvrdnju svedoka da je Stanišić imao odlučujuću ulogu u postavljanju Dušana Orlovića za šefa SDB Krajine.

FJ-066 odgovorio je da je "Martić imao problem sa Orlovićem koji nije imao iskustva i nije radio nijedan dan" pre nego što je postavljen za šefa tajne policije.

"S pojavom Frenkija, Orlović je postao blizak njima", rekao je svedok, potvrđujući da je Martić bio "zabrinut" zbog toga što je "Orlović slao izveštaje Službe Državne bezbednosti Srbije".

Svedok je ostao pri iskazu da je Martić, posle sastanka sa Stanišićem u Beogradu, u januaru 1991. formirao stanice milicije Krajine u selima u kojima ih ranije nije bilo.

Branilac Džordaš prethodno je sugerisao da su te stanice osnovane po planu Martića, Milana Babića i Srpske demokratske stranke i da "Stanišić nije imao ništa s tim".

"To nije tačno. Stanice milicije su ustanovljene na osnovu obećanja Jovice Stanišića, to mi je Martić rekao po povratku", rekao je RFJ-066.

Odbrana drugooptuženog Simatovića unakrsno će svedoka ispitivati naknadno, posle letnje pauze u radu suda koja počinje 21. jula.

Ponovljeni proces Stanišiću i Simatoviću biće nastavljen u idući utorak, 18. jula, iskazom sledećeg svedoka optužbe.

Posle prvog suđenja, prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013. Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice. Međutim, apelaciono veće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015, ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво