Duliću tri i po godine, Drobnjaku jedna i Janjiću tri

Specijalni sud u Beogradu osudio je nekadašnjeg ministra ekologije Olivera Dulića na tri i po godine zatvora zbog optužbi da je zloupotrebio službeni položaj prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću "Nuba invest" 2009. godine.

Istom prvostepenom presudom, Dulićev tadašnji zamenik Nebojša Janjić osuđen je na tri godine zatvora, a direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak na jednu godinu zatvora.

Istom presudom izrečena im je i zabrana obavljanja poslova u državnim organima u trajanju od po pet godina za Dulića i Janjića i tri godine za Drobnjaka.

Ovo je prvostepena presuda na koju i oni i Tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu.

Sud je zaključio da su optuženi krivi, te da su dokazani navodi optužnice kojom ih tužilaštvo tereti za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

Oliver Dulić je rekao novinarima da će nastaviti da se bori i da će se žaliti na tu presudu, tvrdeći da nije počinio nikakvo krivično delo.

"Očekivao sam da će danas biti izrečena oslobađajuća presuda, jer su svi dokazi ukazivali da nema krivičnog dela. Osuđen sam zbog Zakona o planiranju i izgradnji, sa kojim nemam nikakve veze", rekao je Dulić novinarima ispred Specijalnog suda, nakon izricanja presude.

Dulić je dodao da je zadovoljan jer su novinari mogli da čuju da on nije pribavio nikakvu ličnu imovinsku korist, niti da se u presudi pominju "bilo kakve milijarde".

Ponovio je da nije izvršio krivično delo, niti da bi to učinio da bi uštedeo novac nekoj telekomunikacionoj kompaniji.

"Nastaviću da se borim, uložićemo žalbu, a ako ni po toj žalbi ne budemo oslobođeni, potražićemo pravdu u Strazburu", rekao je Dulić.

Dulić je optužen da je dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću "Nuba invest", iako ono nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima.

Janjić je, prema optužnici, prihvatio usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je 18. septembra 2009. izdao sporne dozvole iako za to nisu bili ispunjeni neophodni uslovi.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način, prema stavu tužilaštva, preduzeće "Nuba invest" je steklo dominaciju nad javnim putevima i njihovom eksploatacijom, a izbeglo je i plaćanje određenih dažbina od preko dva miliona dinara.

Ono je steklo povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se ministarstvu obraćali sa istim zahtevima.

Današnjom presudom sud je zaključio da su dokazani navodi optužnice, a Dulić, Janjić i Drobnjak krivi za krivična dela za koja se terete.

Dulić, Janjić i Drobnjak se optužnicom terete da su na navedeni način pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara.

Optuženi su za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Istraga protiv Dulića i ostalih pokrenuta je u septembru 2012. godine.

broj komentara 24 pošalji komentar
(četvrtak, 13. jul 2017, 10:15) - Tijana [neregistrovani]

Pravda

Pravda je spora ali nije nedostizna . Napokon je Srbija pravna drzava i zakon jednak za sve njene gradjane . Nebitno je ko si , ako si pocinio krivicno delo trebas da odgovaras .

(četvrtak, 13. jul 2017, 09:12) - Filip [neregistrovani]

Amnestiranje

Svako ima pravo na žalbu i može da dokaže svoju nevinost u ponovljenom postupku ali pripadnost nekoj političkoj opciji ne sme nikoga da amnestira.

(četvrtak, 13. jul 2017, 07:56) - Petra [neregistrovani]

Komentar

Najbitnije je sto su svi jednaki pred zakonom, sto nema povlascenih i sto se konacno krenulo u obracun sa ljudima koji su bili na vlasti, a dokazano je da su krsili zakon

(četvrtak, 13. jul 2017, 07:39) - Bojan [neregistrovani]

Bojan

Zloupotreba sluzbenog polozaja je nesto sto se po meni treba najstrozije kaznjavati, jer ljudi treba da shvate da nemaju nimalo prava na to da koriste druge ljude i budu privilegovani jer su na nekom polozaju

(četvrtak, 13. jul 2017, 07:31) - anonymous [neregistrovani]

SU

Presude suda se moraju postovati.

(četvrtak, 13. jul 2017, 07:22) - anonymous [neregistrovani]

pravda

Pravda uvek dodje po svoje.

(četvrtak, 13. jul 2017, 07:12) - anonymous [neregistrovani]

mala

Svi koji su krivi treba da odgovaraju, zakoni moraju da se postuju.

(četvrtak, 13. jul 2017, 05:31) - Mikica [neregistrovani]

...

Nije dovoljno što je osođen mora da vrati i pere građanima Srbije koje je uzeo od njih.

(sreda, 12. jul 2017, 21:05) - Bogdan [neregistrovani]

Corka

Svako treba da odgovara za svoje postupke, a i pare da vrati.

(sreda, 12. jul 2017, 20:50) - anonymousmilence [neregistrovani]

pravda

Pravda je ponekada spora ali uvek dostižna,možda nije mislio da će ikada doći do osuđivanja ali ako je već zloupotrebio svoj položaj kao ministra onda mora da snosi posledice.