Prevrnuo se poljski autobus kod Feketića – jedna osoba poginula, 25 povređenih

Vozač je poginuo, a 25 osoba je povređeno kada je autobus poljskih registarskih oznaka sleteo s puta Subotica – Novi Sad i prevrnuo se. U autobusu su bile 53 osobe, među kojima i 27 dece. Vozaču autobusa je određena mera zadržavanja do 48 sati. (Wiozący dzieci autobus z polskimi numerami rejestracyjnymi wypadł z drogi i przewrócił się na północy Serbii. Jeden nie żyje, 25 rannych.)

Nesreća se dogodila oko 9.40 kod Malog Iđoša, na 69. kilometru auto-puta od državne granice kada se, iz za sada nepoznatih razloga, autobus koji se vraćao iz Grčke prevrnuo na putu.

Poginuo je 50-godišnji muškarac, jedan od trojice vozača poljskog autobusa. On je u trenutku nesreće sedeo na suvozačevom mestu. Za sada nije utvrđen identitet poginulog.

Povređeno je 25 osoba, od čega su 24 prevezene kolima Hitne pomoći. U vrbaskoj bolnici je zbrinut 21 pacijent sa lakim telesnim povredama, dok su tri osobe upućene u Klinički centar Vojvodine.

"Svi pacijenti koji su stacionarni u Opštoj bolnici Vrbas ostaće 24 sata na posmatranju, a nad sedam pacijenata se još uvek vrše pretrage", rekla je Slavica Otović iz vrbaske bolnice. 

U Klinički centar u Novom Sadu primljena su dvojica muškaraca, od kojih je jedan kritično, i jedno dete sa teškim povredama skočnog zgloba, mekog tkiva i krvnih sudova, čija je operacija u toku, kaže načelnik urgentne hirurgije Dragan Nikolić.

Preostali putnici su preventivno pregledani u subotičkoj bolnici. 

Osim tri vozača, u autobusu je bilo 50 putnika, od čega 27 dece starosti od 13 do 16 godina.

Na licu mestu bilo je više ekipa Hitne pomoći iz Subotice, Bačke Topole, Vrbasa, kao i više vozila sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije.

Vozaču poljskog autobusa je, po odobrenju zamenika tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, određena mera zadržavanja do 48 sati.

Još se ne zna zbog čega je došlo do udesa, ali je vozač FAP-ovog kamiona ispričao za RTS da ga je autobus obišao i zatim naglo sleteo sa puta.

"Vraćali smo se sa odmora u Grčkoj u Poljsku, i verovatno, mada to ne znamo, vozač je zaspao, izleteo s puta i autobus se prevrnuo. Malo sam pod stresom, ali ima onih koji su prošli gore, slomili su noge ili se posekli do kostiju", rekao je povređeni 17-godišnjak Konrad Gmirek, koji je takođe povređen.

Predstavnici poljske turističke agencije iz Poznanja, koja je organizovala letovanje u Grčkoj, saopštili su, u međuvremenu, da su nesreću najverovatnije prouzrokovali oštri predmeti na putu koji su probušili gumu autobusa, starog svega dve godine.

Ana Bjelak iz te agencije rekla je da se isključuje kvar pošto je autobus, kaže, pre puta u Grčku prošao tehničku kontrolu, prenela je agencija Beta.

Iz Poljske su već krenuli autobusi da preuzmu poljske turiste, pretežno tinejdžere koji su boravili u letnjem kampu u Grčkoj.

Direktor policije Vladimir Rebić, koji je obišao povređene, ukazao je da je MUP u stalnom kontaktu sa Ambasadom Poljske u Beogradu i istakao da će Republika Srbija učiniti sve da povređenim putnicima pruži najbolju moguću zdravstvenu zaštitu. 

Kako javlja dopisnik RTS-a, zbog izvlačenja autobusa, saobraćajna traka prema granici na tom delu auto-puta bila je zatvorena do 14 časova. 

Saobraćaj ka Vrbasu i Novom Sadu se sve vreme odvijao nesmetano.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво