Optuženi za ubistvo Ćuruvije u kućnom pritvoru

Odlukom sudskog veća Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije je ukinut zatvorski pritvor i od danas su u kućnom pritvoru. Tužilaštvo najavilo žalbu zbog ukidanja pritvora.

Ratku Romiću i Milanu Radonjiću je ukinut zatvorski pritvor u kome su bili duže od tri godine.

Predsedvajući sudskog veća sudija Snežana Jovanović je rekla da će Romić i Radonjić dobiti elektronske narukvice kako bi se kontrolisalo da li poštuju odluku suda, prenosi Beta.

"Pritvor je trajao skoro tri i po godine i više nema procesnih smetnji da bude zamenjen alternativni načinom", rekla je Jovanovićeva.

Tužilaštvo, po prijemu rešenja, ima pravo žalbe.

Pravni zastupnik Romića i Radonjića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović je u izjavi novinarima ispred zgrade Specijalnog suda izrazila zadovoljstvo odlukom suda.

Objasnila je da će Romić i Radonjić iz zgrade Specijalnog suda biti uz policijsku pratnju odvedeni u Centralni zatvor kako bi se razdužili i završili ostale formalnosti. Prema njenim rečima, odatle će ih policija sprovesti do stanova u kojima žive i koje ne smeju da napuštaju.

U međuvremenu će, kako je objasnila, biti završene i formalnosti oko elektronskog nadzora, odnosno elektronske narukvice koje će njeni klijenti nositi dok su u kućnom pritvoru.

Putem elektronsko nadzora Romić i Radonjić će biti kontrolisani da li poštuju odluku suda, odnosno da ne smeju da napuštaju objekte u kojima borave.

Navela je i da je pritvor njenim klijentima trajao skoro tri i po godine, odnosno od 4. januara 2014, kada su uhapšeni.

Dodala je i da pritvor ne znači oslobađajuću presudu već meru suda kojim se obezbeđuje priisustvo optuženih tokom procesa.

Rekla je i da je iz Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu dobila odgovor da će se baviti dužinom zatvorskog pritvora u kome su bili Romić i Radonjić.

Pravni zastupnik porodice oštećenih, advokat Slobodan Ružić je rekao novinarima da da nije iznenađen tom odlukom.

"Već neko vreme sam očekivao zbog izuzetno dugačakog pritvora od tri i po godine, a mera pritvora je određena pre svega zbog uznemirenja javnosti. Mislim da posle ovoliko godina nije tako kao što je bilo pre osamnaest godina", naveo je Ružić. 

Dodao je da ne očekuje da će odluka suda o kućnom pritvoru uticati na tok procesa.

"Da li je neko u zatvorskom ili kućnom pritvoru ne utiče na tok procesa", rekao je Ružić ispred zgrade Specijalnog suda.

Nastavak suđenja  13. i 14. septembra

Prethodno je danas u svojstvu svedoka saslušana nekadašnja sekretarica načelnika Resora DB-a Radomira Markovića Dragana Ivanović Mijatović. Rekla je da nema nikakvih saznanja o ubistvu Ćuruvije, osim onog što je pročitala u medijima.

U sud je bio doveden i bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije Nenad Ilić koji je na služenju zatvorske kazne od 40 godine zbog ubistva na Ibarskoj magistrali i drugih zločina.

Nije svedočio jer nije bio oslobođen čuvanja državne tajne jer je, kao pripadnik JSO tokom 1999. i 2000. godine, bio i pripadnik tadašnje Državne bezbednosti.

Sud je odlučio da od DB-a zatraži da Ilića oslobodi čuvanja državne tajne kako bi mogao da svedoči o slučaju ubistva Ćuruvije.

Nastavak procesa zakazan je za 13. i 14. septembar.

Bivši pripadnici DB, Marković, Romić, Radonjić i Miroslav Kurak - koji je u bekstvu, su optuženi su za ubistvo Ćuruvije.

Optuženi i njhovi advokati su na prethodnim ročištima negirali svaku povezanos sa tim zločinom.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u Svetogorskoj ulici u Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи