Holandija delimično odgovorna za Srebrenicu

Država Holandija je delimično odgovorna za smrt oko 300 Muslimana koji su proterani iz baze u Potočarima u kojoj su se nalazili holandski vojnici pod zastavom UN, nakon što su to područje zauzele trupe bosanskih Srba, presudio je apelacioni sud te zemlje.

"Sud je zaključio da je država Holandija postupala protivpravno", rekao je sudija Gepke Dulek, prenosi AFP.

Sudija je dodao da su holandski mirovnjaci UN olakšali bosanskim Srbima da razdvoje muslimanske muškarce i dečake, te da su morali da znaju da postoji "realan rizik da se oni suoče sa nečovečnim postupanjem ili likvidacijama".

Tom pravosnažnom odlukom potvrđena je odluka iz 2014. godine prema kojoj su holandski mirovnjaci mogli da znaju da će bosanski Srbi ubiti muškarce koji su tražili utočište u bazi u selu Potočari, ukoliko budu prisiljeni da je napuste – kao što jesu.

Presuda je pravosnažna i izrečena je u drugostepenom postupku po tužbi koju su podnele "Majke Srebrenice" protiv Holandije.

U međuvremenu, predsednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić je za regionalnu N1 TV rekla da je to udruženje nezadovoljno presudom suda dodajući da je presuda sramna jer je sva odgovornost za ono što se dogodilo u Srebrenici prebačena na Srbe. 

Prvostepeni sud u Hagu doneo je u julu 2014. godine presudu kojom je Holandiju proglasio odgovornom zbog toga što njen bataljon pod mandatom UN nije evakuisao više od 300 bošnjačkih muškaraca izbeglih u njihovu vojnu bazu u Potočarima, u okolini Srebrenice.

Na prvostepenu odluku žalila se holandska vlada, tvrdeći da oni nisu mogli da znaju da će Muslimani biti ubijeni nakon povlačenja holandskih trupa.

Ova odluka se smatra izuzetkom, s obzirom na to da UN uživaju imunitet od krivičnog gonjenja.

AFP je danas preneo da će 206 holandskih mirovnjaka tužiti svoju vladu za odštetu zbog svih štetnih posledica koje trpe povodom tog slučaja.

Punomoćnik ovih vojnika, advokat Majkl Ruperti rekao je sinoć holandskom mediju (Dutch late night talk show Jinek on Monday) da će u utorak 206 njegovih klijenata tražiti kompenzaciju od po 22.000 evra, a ukupna suma odštete iznositi oko 4,5 miliona evra.

"Oni i dalje osećaju štetne posledice u svim aspektima svog života i veruju da je za to odgovorno ministarstvo odbrane", rekao je Ruperti.

Ministar odbrane je prošle godine priznao da je holandski bataljon koji je poslat u Bosnu bio "bez adekvatne pripreme... bez odgovarajućih sredstava, sa malo informacija, da bi zaštitio mir koji više nije postojao".

"To je bila nerealna misija, u nemogućim uslovima", rekao je on, podseća AFP. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво