Završne reči odbrane Marka Miškovića počele u Apelacionom sudu

U nastavku javne sednice Apelacionog suda u Beogradu povodom žalbi na presudu u slučaju protiv sina vlasnika "Delta holdinga" Marka Miškovića i ostalih optuženih za oštećenje putarskih preduzeća i utaju poreza, danas su počele završne reči odbrane.

Na javnoj sednici koja je počela prošle sedmice, prethodno je predstavljena obimna presuda, kao i pisane žalbe tužilaštva za organizovani kriminal i odbrane.

Počele su završne reči odbrane, a to se očekuje i narednih dana.

Nakon što i tužilaštvo da svoju završnu reč, petočlano sudsko veće Apelacionog suda će na nejavnom delu sednice odlučiti da li će prvostepenu presudu potvrditi, preinačini ili ukinuti u celosti i naložiti ponavljanje suđenja.

Prvostepenom presudom od 25. marta 2016. godine, Specijalni sud u Beogradu oslobodio je zbog nedostatka dokaza Marka Miškovića, Mila Đuraškovića i ostale optužene od optužbi za oštećenje putarskih preduzeća u Srbiji.

Sud je, međutim, sina vlasnika "Delta holdinga" osudio na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog utaje poreza prilikom trgovine akcijama sa Đuraškovićevim putarskim preduzećima.

Miškovićevo preduzeće "Mera invest" po toj presudi dužno je da plati 320.280.000 dinara zbog utaje poreza.

Đurašković je zbog oštećenja kruševačke Fabrike maziva (FAM) i utaje poreza osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od šest miliona dinara, a njegovi saradnici u tom slučaju na kazne od tri do pet godina zatvora.

Đurašković je takođe presudom obavezan da na ime protivpravne imovinske koristi stečene po osnovu neizmirenog poreza na kapitalni dobitak fizičkog lica, uplati u budžet Srbije 152,7 miliona dinara, u roku od 30 dana od pravnosnažnosti presude.

Zbog pomaganja Marku Miškoviću da utaji porez sud je osudio Živojina Petrovića na dve godine i šest meseci zatvora i novčanu kaznu od 500.000 dinara i Jadranku Bardić na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dinara.

Četvoro optuženih u ovom slučaju je oslobođeno svih optužbi - Milutin Gašević, Zdravko Rašo, Predrag Filipović i Zoran Mihailović.

Zbog oštećenja FAM-a, prvostepenom presudom Dejan Jeftić osuđen je na četiri godine zatvora, Risto Ristić na pet godina zatvora, Boro Jelić osuđen je na tri godine zatvora, Branislav Jovanović na tri godine, Ljiljana Kostić tri godine, Srđan Filipović osuđen je na dve godine zatvora.

Oni su zbog oštećenja FAM-a prvostepenom presudom obavezani da solidarno uplate 3,14 milijardi dinara u državni budžet.

Protiv Marka Miškovića, njegovog oca Miroslava Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal terete se da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti, odnosno da su ih u periodu od 2005. do 2010. godine oštetitli za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Miroslavu Miškoviću postupak je u toku suđenja razdvojen zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, pa mu je presuda izrečena naknadno.

On je u junu prošle godine osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara jer je, kako je sud zaključio, pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko tri miliona evra.

Sednica po žalbama u njegovom slučaju je završena i čeka se odluka Apelacionog suda.

Slučaj u vezi sa fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je 2010. godine.

Sumnja se da su optuženi u tom slučaju oštetili preduzeće FAM iz Kruševca za iznos od oko 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra).

S obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća i na optužnici za FAM, postupci su spojeni i u februaru 2015. je krenulo objedinjeno suđenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво