Odbrana Stanišića: Za zločine u SAO Krajini odgovorna JNA

Svedoci odbrane Jovice Stanišića dokazivala je, pred sudom u Hagu, da je za zločine u SAO Krajini 1991. bila odgovorna JNA, čak i ako su ih počinile lokalna milicija i dobrovoljci iz Srbije. Svedok optužbe Radoslav Maksić to je prihvatio kao tačno, pod uslovom da su milicija SAO Krajine, na čelu s Milanom Martićem, i dobrovoljci bili potčinjeni komandi JNA tokom borbi.

Tadašnji pukovnik JNA Maksić je juče, u glavnom iskazu, posvedočio da je u SAO Krajini bilo zločina nad Hrvatima i da je tamo video optužene Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija.

Dok ga je danas unakrsno ispitivao Stanišićev branilac Vejn Džordaš,  Maksić je rekao i da nije znao šta su Stanišić i Simatović radili u SAO Krajini.

Bivši šef SDB Srbije Jovica Stanišić (66) i njegov pomoćnik Franko Simatović-Frenki (67) optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Četiri tačke optužnice terete ih za zločine protiv čovečnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Stanišićev branilac je sugerisao da je JNA bila odgovorna za sva protivzakonita dela, ukoliko su joj "Martićevci" i dobrovoljci bili podređeni i počinili zločin.

"Odgovorne su komande JNA, u skladu sa principom jedinstvene komande", odgovorio je Maksić, dodajući da bez odobrenja vojne komande i van sastava JNA niko nije mogao u borbu, pa ni milicija SAO Krajine.

Upitan ko je bio odgovoran da spreči zločine i kazni počinioce, Maksić je odgovorio da je to bila komanda JNA, osim ako su počinioci bili civili.

Svedok je potvrdio i da su dobrovoljci iz Srbije bili uključeni u jedinice JNA, uključujući i "stranačke" dobrovoljce Vojislava Šešelja i Vuka Draškovića. Prethodno ih je JNA obučavala i naoružavala u Bubanj Potoku kod Beograda.

Svedok se sa braniocem složio i da su "Knindže" Kapetana Dragana (Dragana Vasiljkovića), koje su po optužnici bile pod kontrolom SDB Srbije, uživale "izmišljenu reputaciju elitnih snaga, koju su proizveli mediji u Srbiji".

Maksić je rekao i da ne zna da li je Kapetan Dragan imao veze sa SDB Srbije.

Branilac Džordaš pozvao je svedoka da se složi da su Stanišić i Simatović u SAO Krajini radili legitimne obaveštajne poslove.

"Stanišić i Simatović, kao ličnosti, nisu me zanimali - drugi su mi rekli ko su i šta su - ostalo me nije interesovalo", uzvratio je Maksić.

Svoju izjavu tužilaštvu da je Stanišić bio tamo da pomogne Martiću u organizovanju milicije, svedok je nazvao "mojom pretpostavkom, a ne činjenicom".

"Zašto bi bio tamo. Ako je načelnik SDB Srbije, nije došao tamo da peca, nego da pomogne ljudima u organizaciji milicije", rekao je Maksić.

Branilac je podsetio svedoka da je po optužnici Stanišić, preko Simatovića, u Korenici "upravljao centrom za obuku" dobrovoljaca iz Srbije.

"To je van pameti i logike, načelnik SDB da upravlja logorom za obuku - to je kao kad ministarku postavite za kuvaricu", odgovorio je Maksić, potvrđujući, međutim, da su kroz Korenicu, prolazili dobrovoljci.

U glavnom iskazu svedok je juče izjavio da je u Korenici bilo zločina "srpske garde" nad Hrvatima i da je tamo delovala SDB Srbije preko "majora Fiće".

Maksić je danas kao "normalno" ocenio to što je "MUP Srbije, ne SDB, pomagao MUP SAO Krajine, kao što je i Ministarstvo odbrane Srbije pomagalo Teritorijalnu odbranu, i novčano i materijalno".

Precizirao je, međutim, da je znao samo da je MUP Srbije u SAO Krajinu dostavio samo opremu za komunikaciju.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno u utorak, 27. juna, iskazom trećeg svedoka optužbe.

Posle prvog suđenja, prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013., Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice. Međutim, apelaciono veće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015, ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Po optužnici, Simatović i Stanišić bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije. Na čelu zločinačkog udruženja bio je, tvrde tužioci, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара