Bivši direktor "Studija B" svedočio na suđenju za ubistvo Ćuruvije

Suđenja optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastavljeno je u Specijalnom sudu u Beogradu, svedočenjem direktora "Studija B" u 1999. Dragana Kojadinovića koji je ukazao na razne i brojne pritiske ondašnje vlasti na nezavisne medije.

Dragan Kojadinović je rekao da su Ćuruvija, kao i njegova redakcija, bili izloženi tim pritiscima i putem izricanja visokih novčanih kazni.

Kojadinović je rekao i da je Studio B prvi objavio da je Ćuruvija ubijen i da je to javio na redakcijski telefon neko od građana.

"Meni je to kroz vrata (u redakciji) preneo neko iz studija i ja sam zvao novinara Vladana Dinića, vlasnika lista Svedok da proveri jer je bio na ulici", rekao je on.

Kojadinović je rekao da je Dinić otišao do Svetogorske ulice i da je tu "zatekao u ulazu telo Ćuruvije u krvi".

"To mi je javio i ja sam potom objavio vest", rekao je Kojadinović.

On je rekao da mu je nekog od narednih dana, u razgovoru Dinić rekao, i da je na mestu ubistva zatekao samo dva mala Roma.

"Naveo je da su cigančići rekli da su oni koji su pucali pobegli u Komercijalnu banku, a tada se pričalo da je tu banku koristio DB", rekao je Kojadinović.

Advokati porodice Ćuruvija i optuženih, svedočenje Dragana Kojadinovića smatraju korisnim.

"Do ubistava političkih protivnika Slobodana Miloševića dolazilo je onda kada je Slobodan Milošević i njegovo okruženje pomislilo da je njegova vlast ugrožena, tako je stradao Ivan Stambolić, tako je dva puta pokušano ubistvo Vuka Draškovića i tako je ubijen Slavko Ćuruvija. Dakle Slavko Ćuruvija se prvi put izjasnio da je možda on taj koji bi mogao da nasledi Slobodana Miloševića, ja mislim da je to jedan od glavnih okidača ili razloga zašto on je nakon toga ubijen", naveo je Slobodan Ružić, advokat porodice Ćuruvija.

"Ono što je bitno za odbranu to je da je Slavko Ćuruvija ležao sam u lokvi krvi, da okolo nigde nije bilo žive duše što je suprotno sa svim dosadašnjim navodima iz rešenja o pritvoru gde se stalno ponavlja da je Slavko Ćuruvija ubijen usred Beograda, usred bela dana, naočigled mnogo ljudi", ističe advokat optuženih Radonjića i Romića, Zora Dobričanin Nikodinović.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

Za njegovo ubistvo optuženi su načelnik Državne bezbednost (DB) Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je, kao i Radonjić, uhapšen u januaru 2014.

Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво