Eksplozija u Prištini

Nepoznati napadači bacili bombu na sedište Međunarodne civilne kancelarije u Prištini. Nema povređenih. Kosovski lideri odbacili vezu između napada i tenzija nastalih oko plana za raspoređivanje Euleksa.

Eksplozivna naprava aktivirana je ispred sedišta Međunarodne civilne kancelarije u prištinskom naselju Dragodan, ali u napadu nije bilo povređenih, potvrdili su predstavnici EU i kosovska policija. 

Policija je odmah blokirala taj deo Prištine i za sada nema precizna saznanja o motivima napada, ali izvori u kosovskoj policiji smatraju da je na sedište ICO bačena eksplozivna naprava nešto snažnija od ručne granate.

"Večeras, oko 17.30 u dvorištu zgrade Međunarodne civilne kancelarije u Prištini bačena je eksplozivna naprava. Za sada, međutim, ne možemo da kažemo o kakvoj napravi je reč", rekao je portparol policije Kosova Veton Eljšani, dodajući da "da za sada nema osumnjičenih".

Bombaški napad na kancelariju predstavnika EU dogodio se usred intenzivne diplomatske ofanzive međunarodne zajednice, koja pokušava da ubedi albanske lidere da prihvate plan generalnog sekretara UN, koji bi, uz niz posebnih rešenja za kosovske Srbe, otvorio vrata početku rada evropske misije, Euleks.

Kosovski lideri odbacili su plan u šest tačaka kao "neprihvatljiv", a takvu odluku vlasti podržali su i veterani Oslobodilačke vojske Kosova, koji su "nametanje rešenja koja ugrožavaju integritet Kosova" nazvali "signalom za prekid primirja" i mogućim početkom novih sukoba.

"Počinioci ovog akta su neprijatenji Kosova", upozorio je predsednik Fatmir Sejdiu, odbacujući vezu tenzija nastalih oko pregovora vezanih za plan UN sa eksplozijom u naselju Dragodan.

Bombaški napad osudila je i Evropska unija, istakavši da ovaj incident neće uticati na odlučnost Brisela da na Kosovo uputi Euleks.

"Predsedništvo oštro oduđuje napad koji se u petak uveče dogodio ispred kancelarije specijalnog predstavnika EU za Kosovo", navodi se u saopštenju Francuske, koja predsedava Evropskom unijom.

Ovo je prvi ozbiljan incident ispred sedišta ICO-a u Prištini otkako je misija, koja će kada bude potpuno razmeštena brojati oko 2.000 službenika, počela da pristiže na Kosovo, nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti u februaru ove godine.

Portparol Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Endi Mekgafi oštro je osudio ovaj napad i pozvao Vladu Kosova da osigura bezbednost svih međunarodnih predstavništava na Kosovu.

"Bezrezervno osuđujemo ovaj incident", rekao je Mekgafi i dodao da će ICO nastaviti da radi svoj posao "na dobrobit građana Kosova i za stabilnost u regionu".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво