Vojnim veštacima naloženi rezultati istrage

Vojni veštaci koji su radili na slučaju pogibije dvojice gardista na Topčideru nisu istraživali šta se zaista dogodilo jer su dobili zadatak da slučaj prikažu kao ubistvo i samoubistvo, rekao je advokat Božo Prelević.

"Niko od tih veštaka nije nestručan. Na žalost, svi su veoma stručni, a ispali su smešni. Hiljade sudskih sporova u Srbiji tavori decenijama zato što veštaci daju nalaze i presuđuju na osnovu nečijeg zadatog cilja", rekao je Prelević na konferenciji za novinare Lige eksperata.

Prelević je bio na čelu nezavisne komisije koja je utvrdila da je gardiste Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića 5. oktobra 2004. u kasarni na Topčideru ubila treća osoba, što je kasnije pokazao i nalaz balističara FBI, a nedavno i veštaka Ljubiše Dragovića iz SAD.

Rekao je da policija mora da nađe učinioca, odnosno osobu koja je pucala na dvojicu vojnika na Topčideru.

Prelević je ocenio i da nakon rezultata rada nezavisne komisije više niko u Srbiji neće olako preći preko nekog ubistva i samoubistva. Upoređujući nalaze vojnih veštaka i nezavisne komisije koju je formirala država, veštak sudske medicine Slobodan Savić isključio je mogućnost da su dvojica vojnika pre pogibije bila u svađi.

Podsetio je i na izjavu vodnika M.K. koji je posle nesreće prišao Milovanoviću koji je još bio živ i upitao da: "Odakle je pucano".  Milovanović na to nije odgovorio "Dragan", već je rekao da je na njega pucano "iznutra".

Savić je naveo i da je objekat bio pod video nadzorom 24 kamera, ali da je na dan nesreće otkazao.

Na osnovu položaja tela, odstojanja pušaka, ekshumacije i odeće stradalih, nezavisna komisija je utvrdila da je samoubistvo bilo nemoguće, ukazao je Savić.

Jakovljević i Milovanović poginuli su na straži ispred podzemnog komandnog mesta "Karaš" u kasarni na Topčideru u Beogradu.

Nakon istrage koju je vodio Vuk Tufegdžić, tada kapetan, Vojska je objavila dve verzije o smrti gardista. Prema jednoj, Jakovljević je prvo ubio Milovanovića, a zatim sebe, dok su u drugoj verziji njihove uloge zamenjene.

Veštak sudske medicine Savić tvrdi da se pojavila i treća verzija, a to je bila TV animacija koju je bojavila jedna televizijska stanica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се