Artemije Radosavljević negirao da je oštetio SPC

Nekadašnji episkop raško prizrenske eparhije Artemije Radosavljević ponovo je izneo odbranu na suđenju pred Višim sudom u Beogradu, negirajući navode tužilaštva da je zloupotrebom ovlašćenja oštetio fond eparhije namenjen za obnovu manastira na Kosovu i Metohiji od 2004. do 2009. godine.

Artemije Radosavljević je ponovo iznosio svoju odbranu, jer zbog nesporazuma između sudskog veća i IT sektora u sudu, glavni pretres u martu na kojem je prvi put izneo odbranu, nije bio bio snimljen.

Radosavljević je u svojoj odbrani rekao da su navodi optužnice, kojom se tereti da je davao naloge za isplatu nezavršenih ili nedovršenih radova preduzeću "Rade Neimar", "bazirani na klevetama i neistinama", te da je njegov progon usledio kada je 2009. tadašnjem potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu zabranio da poseti eparhiju.

"Tada je ceo sabor SPC skočio na mene. On (Bajden) je bio u Dečanima, ali bez mog blagoslova", naveo je Artemije kojeg je SPC u međuvremenu raščinila zbog njegovog protivljenja određenim postupcima SPC.

Suđenje će biti nastavljeno sutra kada bi bivši vladika trebalo da odgovara na pitanja suda, tužioca i branilaca.

Prvooptuženi u ovom slučaju Predrag Subotički takođe je danas negirao krivicu.

Istraga u ovom slučaju pokrenuta je još 2009. godine. Optužnica je podizana u dva navrata.

Optužen je i nekadašnji lični sekretar Radosavljevića, Dejan Simeon Vilovski kome se sudi u odsustvu, kao i odgovorno lice iz preduzeća "Rade Neimar" Predrag Subotički i Jelena Šubarević.

Oni se terete za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Optužnica koja je spojena od dva optužna akta iz 2010. i 2015. godine, tereti ih da su izvršili zloupotrebe u vezi sa obračunom troškova za građevinske radove, te da je firmi "Rade Neimar" isplaćeno znatno više od stvarne vrednosti radova, dok neki naplaćeni radovi nisu ni izvedeni.

Isplate iz blagajne Eparhije raško-prizrenske, prema optužnici, su obavljane bez prethodne potrebne saglasnosti nadležnih crkvenih organa.

Prvim optužnim aktom tužilaštvo tereti optužene da su SPC oštetili za 349.000 evra, dok po drugom još nije gotovo veštačenje o tačnom iznosu.

Punomoćnik SPC se pridružio krivičnom gonjenju okrivljenih i istakao imovinsko pravni zahtev od 20 milina dinara, 32.000 evra i 1,8 miliona evra za koliko se crkva smatra oštećenom.

Simeonu Vilovskom se sudi u odsustvu jer se nalazi u Grčkoj. On je u toj zemlji bio uhapšen početkom marta 2010. godine po poternici koju je za njim raspisala Srbija. 

Međutim, Vrhovni sud Grčke odbio je da Vilovskog izruči Srbiji pošto je zauzeo stav da nisu ispunjeni uslovi za njegovu ekstradiciju.

broj komentara 0 pošalji komentar