Odbijen zahtev za puštanje Radonjića i Romića iz pritvora

Sudsko veće odbilo je da se iz pritvora puste optuženi za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, Milan Radonjić i Ratko Romić.

Predsedavajući veća, sudija Snežana Jovanović, rekla je da je ta odluka doneta u ovoj fazi postupka i da će sud u zavisnosti od daljeg toka postupka odlučivati u vezi s tim zahtevom odbrane.

Prethodno je pravni zastupnik Romića i Radonjića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović, zatražila da se njeni klijenti puste iz pritvora, a ponudila je i mogućnost da budu u kućnom pritvoru.

Nastavak suđenja zakazan je za 12, 13. i 14. jun, kao i 5. i 6. jul, u Specijalnom sudu do kada će, kako je rekla sudija Jovanović, sudsko veće pokušati da sasluša sve preostale svedoke.

Sudija je dodala da je ostao mali broj svedoka i da će sudsko veće pokušati da sasluša sve "koje bude pronašlo i koji budu došli u sud".

Advokati optuženih zatražili su, da tokom nastavka procesa bude organizovano i suočavanje svedoka sa prethodnih ročišta, bivših funkcionera Državne bezbednosti Zorana Stijovića i Zorana Mijatovića, čemu se usprotivio zamenik tužioca.

O tome da li će doći do suočavanja tih svedoka, odluku će doneti sudsko veće u narednom toku postupka, rekla je sudija Jovanović.

Suočavanje svedoka se traži ukoliko im se izjave o istom događaju razlikuju.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo. Za njegovo ubistvo optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednost (DB) Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak, koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić, koji je, kao i Radonjić, uhapšen januara 2014. godine.

Optužen isu tokom pretohodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

broj komentara 0 pošalji komentar