Računovođi pančevačke biblioteke prepolovljena presuda

Apelacioni sud u Beogradu prepolovio je kaznu računovođi pančevačke biblioteke Ivani Đurović i pravosnažno je osudio na pet godina zatvora jer je zloupotrebama prisvojila više od 20 miliona dinara te biblioteke.

Istom presudom sud joj je oduzeo pomenutu imovinsku korist od ukupno 20.595.502,82 dinara, a oštećenu "Gradsku biblioteku Pančevo" uputio na parnični postupak radi ostvarenja imovinsko pravnog zahteva.

Prvostepenom presudom Đurovićeva je bila osuđena na 10 godina zatvora zbog pronevere, ali je tu odluku Apelacioni sud preinačio i osudio je zbog krivičnog dela zloupotreba odgovornog lica sa duplom manjom kaznom.

Ona je osuđena jer je iskorišćavanjem ovlašćenja, prikazujući manji broj zaposlenih u biblioteci i prikazujući obavezu poreza na zarade u znatno nižem iznosu od stvarne, omogućavala da nezakonito stvorena razlika bude uplaćivana na njene račune.

Na taj način je iskorišćavanjem svog položaja nezakonito pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist.

Prilikom odlučivanja o vrsti i visini krivične sankcije, Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti cenio njen raniji život, kao i da je priznala izvršenje dela, dok je od otežavajućih okolnosti cenio da je dovela u pitanje funkcionisanje biblioteke i visinu pribavljene imovinske koristi.

Naime, novac kojim je trebalo da bude plaćen porez na zarade je ostao neplaćen, čime je dovedeno u pitanje funkcionisanje ustanove što je za posledicu imalo da Grad Pančevo iz budžeta izdvoji 27.000.00 dinara i plati poreski dug.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво