Preinačena presuda u sporu Stefanovića sa NIN-om

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu kojom je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dobio spor protiv NIN-a i pravosnažno odbio njegov tužbeni zahtev za isplatu 300.000 dinara na ime odštete zbog teksta "Glavni fantom iz Savamale".

Istom odlukom, koja je objavljena na sajtu suda, Stefanović je obavezan da tuženima iz NIN-a, Sandri Petrušić i Milanu Ćulibrku, isplati 89.700 dinara za troškove postupka u roku od 15 dana od prijema presude.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu Sandra Petrušić, Milan Ćulibrk i Društvo za novinsko-izdavačku delatnost NIN d. o. o. Beograd bili su u obavezi da na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda solidarno isplate Stefanoviću 300.000 dinara sa zakonskom zateznom kamatom, kao i da presudu objave u prvom sledenem izdanju NIN-a.

U obrazloženju odluke navodi se da je, po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud na pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje pogrešno primenio Zakon o javnom informisanju i medijima, kada je našao da tuženi nisu poštovali dužnost novinarske pažnje, odnosno da nisu proverili poreklo istinitosti i potpunosti podataka u vezi sa tvrdnjom da je Stefanović "glavni fantom iz Savamale".

Takođe, kako dodaje Apelacioni sud, s obzirom na to da se radi o zaključku novinara, da se događaj u "Savamali" nije mogao odigrati bez znanja Stefanovića, te da u tom smislu tekst predstavlja kritiku nosioca javne funkcije u obavljanju poverene nadležnosti, novinar autor teksta nije bio dužan da traži njegovo izjašnjenje o kritici koju mu upućuje, već je on imao pravo da traži od odgovornog urednika nedeljnika NIN da se objavi njegov odgovor na kritiku, odnosno pravo da traži ispravku informacije, a što Stefanović nije učinio.

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk izjavio je da je za njega očekivana odluka Apelacionog suda u Beogradu da NIN nije kriv za tekst "Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale", jer se taj nedeljnik nije ogrešio o pravila profesije i da i dalje od nadležnih traži da se taj slučaj razreši.

"Za nas ministar policije Nebojša Stefanović i dalje ostaje fantom iz Savamale, sve dok se taj slučaj ne razreši", rekao je Ćulibrk agenciji Beta.

Stefanovićev advokat Vladimir Pantelić kaže za Tanjug da je začuđen što su javnost i mediji pre njega i njegovog klijenta saznali sadržinu presude Apelacionog suda, koji je preinačio presudu kojim je Stefanović dobio spor protiv NIN-a, kao i samom presudom, ukoliko je, kako kaže, tačno da je preinačena.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović ocenila je da je dobra vest za Srbiju to što je Apelacioni sud preinačio presudu kojom je ministar policije Nebojša Stefanović dobio spor protiv NIN-a i pravosnažno odbio tužbeni zahtev za isplatu materijalne odštete zbog teksta "Fantom iz Savamale". 

Odluku suda pozdravio je i novinar lista Danas Zoran Panović i dodao da će doprineti poboljšanju medijske situacije u Srbiji. 

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić, na molbu agencije Beta da prokomentariše odluku suda da NIN nije kriv za tekst u vezi sa Nebojšom Stefanovićem i Savamalom, kratko je rekao da misli da je to neprimeren pritisak na ministra policije. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво