Ministarstvo pravde: Netačni navodi suda u Kolmaru

Srbija je u potpunosti poštovala sve procedure i zahteve, navodi Ministarstvo pravde u reagovanju na obrazloženje odluke francuskog suda o puštanju Ramuša Haradinaja.

Ministarstvo pravde je saopštilo da nisu tačni navodi suda u Kolmaru da Srbija nije poštovala proceduru i naglasilo da je Srbija u potpunosti poštovala sve procedure i zahteve, što je i sud potvrdio u izreci presude – da su ispunjeni uslovi za razmatranje zahteva za ekstradiciju, koji je Srbija dostavila u januaru.

To znači da je u potpunosti poštovana procedura koja je propisana Evropskom konvencijom o ekstradiciji i da je Srbija uz Zahtev za izručenje dostavila i Rešenje o sprovođenju istrage, Rešenje o određivanju pritvora, kao i Naredbu o izdavanju poternice.

Navedeni dokumenti su bili dovoljni da francuski organi i na osnovu toga utvrde da su ispunjeni svi neophodni uslovi potrebni za izručenje Ramuša Haradinaja, ukazalo je Ministarstvo pravde.

Ministarstvo ističe da se Naredba o proširenju istrage od januara 2017. godine, koja je doneta i prosleđena sudu u Kolmaru, odnosi na isti predmet kojim se tereti Ramuš Haradinaj za ratne zločine počinjene na KiM i predstavlja sastavni deo prvobitne istrage (i istraga i proširenje istrage predstavljaju delove jednog istog postupka).

S druge strane, piše u saopštenju, poternica za Haradinajem, koja je raspisana 2004. godine, obuhvata i proširenu istragu, samim tim što naredba za proširenje istrage predstavlja deo jednog istog predmeta, što je ukazano i dostavljeno sudu, po njihovom nalogu iz marta ove godine.

Ministarstvo pravde ukazuje da je sudu takođe dostavilo i dodatnu dokumentaciju koja ne predstavlja dopunu Zahteva za izručenje, već objašnjenje da se Ramuš Haradinaj ne tereti za ista dela pred srpskim organima za koja je procesuiran pred Haškim sudom.

Podseća se da je Haradinajeva odbrana isticala da je protiv Ramuša Haradinaja već pravosnažno okončan postupak pred Haškim sudom i da je oslobođen svih optužbi za koje mu se navodno ponovo sudi pred srpskim organima.

Upravo objašnjenje koje je Srbija prosledila potvrđuje da se pred Tužilaštvom za ratne zločine protiv Ramuša Haradinaja vodi postupak za događaje koji su se dogodili u junu 1999. godine, a koji nisu bili obuhvaćeni postupkom pred Haškim sudom, gde mu se na teret stavljaju događaji iz 1998. godine, naglasio je Ministarstvo.

Iako je navedena dokumentacija blagovremeno dostavljena, sud u Kolmaru je održao još jedno ročište početkom marta, na kojem je dodatno zatražio od Srbije da dostavi odgovore u vezi sa izmenama krivičnopravnog sistema Republike Srbije (objašnjenje novog Zakona o krivičnom postupku, tužilačke istrage, kao i delova Krivičnog zakonika, koji se odnose na propisane maksimalne kazne za delo stavljeno na teret, kao i rokove zastarelosti za krivična dela ratni zločini), što je Srbija i dostavila.

U svakom slučaju, Srbija je, uz sve poštovanje kako domaćih tako i međunarodnih procedura o ekstradiciji, dostavila svu potrebnu dokumentaciju i više nego dovoljno potrebnih dokaza i činjenica, da francuskih sud u Kolmaru donese pozitivnu odluku i dozvoli da Ramuš Haradinaj bude izručen Srbiji, istaklo je Ministarstvo pravde.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 28. apr 2017, 09:48) - anonymous [neregistrovani]

Obrazlozenje

Kako sam ja razumeo, po nasem izvestaju ( posto po francuskim mejnstrim vestima nema nista). Nase tuzilastvo posto je pronaslo nove cinjenice i promenila tako otuzbu je trebala tako i novu poternicu da posalje sa dodatnim objasnjenjima. medjutim ona je to radila po staroj. To je dovelo do te farse, sto ne bi naravno nikom uzeli protiv, ali nama jesu. Jer su nam prijatelji.

(četvrtak, 27. apr 2017, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

Prilika

Evo sanse da se EU parlamentu i ostaloj Europskoj gospodi postavi mnostvo argumentovanih pitanja, i inzistira na odgovoru na njih, i to sve dok gospoda ne obrazloze celom svetu odluku jedne od svoih clanica

(četvrtak, 27. apr 2017, 19:36) - anonymous [neregistrovani]

Odlaganje

Odlaganje je i prolongirano, jer nije bilo argumenata, a odluka se znala.

(četvrtak, 27. apr 2017, 19:29) - DDanonymous [neregistrovani]

I Hradinaj je dio "evropskih vrijednosti".

Za pustanje Haradinaja je urgirala i EU,SAD isto tako,svi su skocili u zastitu jednog zlocinca koga su fakticki oni i proizveli.Jer kakva je razlika u ubijanju srpskih civila iz vazduha u "milosrdnom andjelu" ili na zemlji kao sto su to cinili albanski teroristi? Nikakva.
Ja mislim da bi situacija za Srbe na KosMetu bila vrlo teska sa teskim tragicnim posljedicama da je Haradinaj izrucen Srbiji.Jer,ko bi branio Srbe na KosMetu od hapsenja srpskih talaca i trazenja razmjene za Haradinaja?Srbija to niti bi mogla gledati,niti bi mogla vojno intervenisati..
Dakle,eto im toga zlocinca,nije jedini na KosMetu,neka Albanci slave kao sto slave i mnogi zapadni politicari koji danas likuju zbog oslobadjanja zlocinca i koji nisu nista bolji od njega.Urlike Lunacek je danas van sebe od radosti,po njoj i Haradinaj spada u "evropske vrijednosti".
Sacekajmo da se stvore uslovi za vracanje KosMeta jer nicija nije gorela do zore pa nece ni njihova.