U Prištini uvereni da će Haradinaj biti oslobođen

Sud u Kolmaru danas odlučuje o izručenju Ramuša Haradinaja Srbiji. U Prištini veruju da Haradinaj neće biti izručen, ali ne isključuju mogućnost da se optužbama protiv njega bavi neki drugi sud. Smatraju da bi, ukoliko bude izručen Beogradu, odnosi između Srba i Albanaca ušli u još veću krizu.

S obzirom na to da sud u Kolmaru zaseda četvrti put od hapšenja Haradinaja, a da u prethodna tri nisu ispunjena očekivanja da će on biti oslobođen, retko se ko usuđuje da javno tvrdi kako će Ramuš Haradinaj danas biti pušten na slobodu.

Ovde su, kako kažu, uvereni da neće biti isporučen srpskom pravosuđu, ali se ne upuštaju u prognoze, šta može da bude druga opcija.

Na pitanje šta ako Haradinaja bude sačekao Specijalni sud za ratne zločine, ovde su u nedoumici, ali na kraju kažu kako je to formalno kosovski sud.

Skoro četvoromesečno zadržavanje Haradinaja u Francuskoj po optužbama srpskog pravosuđa, ne smatra se više slučajem koji može da ima predvidljiv završetak.

Ramuš Haradinaj je u jednom od poslednjih intervjua pred današnje ročište rekao da smatra da su iscrpljene sve mogućnosti u postupku protiv njega, a zahtev vlasti u Srbiji ocenio je političkim.

Njegove pretnje ratom u slučaju da bude izručen vlastima u Beogradu, podržavaju i veterani bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Kažu da ako bude isporučen srpskom pravosuđu može da dođe do destabilizacije ne samo na Kosovu, već i u Preševu, Makedoniji.

Ovakve pretnje kod Srba izazivaju nespokoj i brigu. Strahuju da bi mogli da se ponove pogromi koje su nekoliko puta doživeli od 1999. godine.

Oni koji su sigurni u oslobađajuću odluku suda su u Haradinajevoj stranci – Alijansi za budućnost Kosova.

Očekuju da već danas može da napusti Francusku, a ukoliko se to dogodi, planiraju da se po dolasku u Prištinu, obrati sa trga kod hotela "Grand".

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 27. apr 2017, 09:26) - anonymous [neregistrovani]

veterani?!?

"ветерани бивше Ослободилачке војске Косова", kod nas je to izgleda postalo normalno, da se siptari koji su bili teroristi, kao i oni koji su to jos uvek, nazivaju nekakvim veteranima, i jos im odajemo priznanje samim tim nazivajuci ih nekakvom oslobodilackom vojskom, kako oni sami sebe nazivaju! I onda se cudimo sto nas niko ne smatra ozbiljnom drzavom, i sto nas kao narod manje vrednuju od tih siptari. To su teroristi, sljam, olos, kriminalci, i sve jedno dali ih ima sto, dvesta, ili u hiljadama ljudi. Teroristi su teroristi! I krajnje je vreme da se pocne sa tacnim oslovljavljanjem, siptarski teroristi!