Haradinaj ne može biti izručen Albaniji

To što je Ramuš Haradinaj dobio državljanstvo Albanije nije bitno za proces u Kolmaru, kažu za RTS u Ministarstvu pravde i objašnjavaju da Haradinaj ne može biti prosleđen Albaniji samo zbog toga što je dobio državljanstvo te zemlje, jer ono nije osnov za traženje ekstradicije.

Apelacioni sud u Kolmaru, u Francuskoj, sutra će, posle dva odlaganja, saopštiti odluku o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, koga srpsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih.

U međuvremenu je donesena odluka kojom se predsedniku Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju dozvoljava da stekne državljanstvo Albanije.

To je, kako kažu za RTS u Ministarstvu pravde, nevažno za proces u Kolmaru.

Protiv Haradinaja je pokrenut postupak u Srbiji i Srbija ga traži nezavisno od toga čije državljanstvo ima, rečeno nam je u Ministarstvu pravde.

"Kada je u pitanju izručenje Ramuša Haradinaja, ukazujemo da je postupak protiv njega pokrenut u Srbiji, zbog čega je irelevantno to što je, kako su pojedini mediji preneli, u međuvremenu dobio državljanstvo Albanije. O tome kome će lice biti izručeno odlučuje država kojoj je podneta molba za izručenje, u ovom slučaju Francuska", naveli su u Ministarstvu.

Ističu i da državljanstvo nije osnov za traženje ekstradicije.

"Srbija nema potpisan sporazum sa Albanijom koji bi omogućio da se optuženima za ratne zločine u jednoj zemlji sudi u drugoj čiji su državljani, ali ukazujemo da odluku o eventualnom ustupanju može doneti samo nadležni sud. Ali, bez obzira na nepostojanje ugovora, sud je taj koji donosi konačnu odluku da li će neko suđenje biti ustupljeno ili ne", rečeno je RTS-u.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 27. apr 2017, 15:20) - anonymous [neregistrovani]

Svanuo je i taj dan

Baš me zanima šta će sledeće da se desi, mada mogu da pretpostavim - ništa.

(sreda, 26. apr 2017, 22:23) - anonymous [neregistrovani]

Izrugivanje osnovnim načelima međunarodnog prava???

Izvini prijatelju, ali i da ga izruče Albaniji - to ne bi bio presedan u izrugivanju međunarodnom pravu. Daleko, daleko od toga.

Međunarodno pravo je odavno mrtvo slovo na papiru. Mi samo možemo da gledamo šta se zbiva i otprilike ništa više.

(sreda, 26. apr 2017, 21:17) - Лучо Русофил [neregistrovani]

Кушнер са својим газдама ће дати све од себе

Да се терористи са КиМ не испоруче Србији.

(sreda, 26. apr 2017, 18:59) - Петрија [neregistrovani]

Поштовање основних начела

Сваки покушај да се Харадинај изручи било којој другој држави осим Србији која је затражила изручење и по чијој потерници је исти и ухапшен, било би изругивање основним начелима међународног права, а пре свега начелу поштења, добронамерости и правичности. Злочини за које се терети Харадинај су извршени у Србији и над нашим грађанима - цивилима. Евентуално изручење Албанији уместо Србији би представљало изигравање уговорне обавезе и злоупотреба од стране Француске

(sreda, 26. apr 2017, 18:59) - DDanonymous [neregistrovani]

Medjunarodni sud za zlocine OVK

Hradinaj nece biti izrucen Srbiji nego ce biti izrucen sudu za zlocine OVK nad civilima u Hagu i samo se ceka da taj sud proradi.
Kada bi Haradinaj bio izrucen Srbiji postojala bi opasnost od napada albanske iredente na srpske civile,otimanje talaca i trazenje razmjene za zlocinca sto bi izazvalo pravo ratno stanje na KosMetu.

(sreda, 26. apr 2017, 18:37) - anonymous [neregistrovani]

Re "nije mi jasno"

Bogami je to jako dobro jasno. Albanija je ucestvoval u "delu" zlikovaca. Prisetite se malo, kuda su odlazili organi nasih patnika.

(sreda, 26. apr 2017, 18:07) - doki [neregistrovani]

Haradinaj

Mora biti izrucenzemlji protiv koje je napravio teske ratne zlocine i optuzen po zakonima te Zemlje.

(sreda, 26. apr 2017, 16:46) - anonymous [neregistrovani]

Ravna Gora

Eu-Sad oni odlucuju a ne pravo i pravda

(sreda, 26. apr 2017, 16:15) - anonymous [neregistrovani]

Nije mi jasno

Nevezano za izručenje, zašto Srbija nije bar uputila demarš Albaniji za odobravanje državljanstva osobi koja je optužena za najteže ratne i zločine protiv čovečnosti, počinjene na teritoriji i protiv državljana naše zemlje?

(sreda, 26. apr 2017, 14:01) - Sinisa [neregistrovani]

Drzavljanstvo Srbije

Ima li Haradinaj drzavljanstvo Srbije? S obzirom da je sa KiM, trebalo bi da ga ima.