Sud odložio odluku o izručenju Haradinaja za 27. april

Sud u francuskom gradu Kolmaru održao je sesiju o izručenju Srbiji jednog od komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja. Haradinaj se u Francuskoj nalazi od početka godine.

16.50 - Haradinaj je nakon ročišta rekao da ne priznaje pravosuđe Srbije i da je istina potvrđena 2012. godine, aludirajući na presudu Haškog tribunala kojom je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi.

16.30 - Francuski sud je odložio odluku o izručenju Ramuša Haradinaja Srbiji za 27. april.

15.55 - Haradinajeva advokatica se snažno usprotivila dokazima iz dokumentacije, na više hiljada strana, koje je predstavilo tužilaštvo.

15.05 – Tužilac je naveo da je Haradinaj optužen za ubistvo Roma na Kosovu i Metohiji tokom ratnih sukoba, preneli su prištinski mediji.

14.30 – Haradinaj stigao u sud u Kolmaru.

Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru ponovo je danas odložilo odluku o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, za 27. april, zbog daljeg razmatranja ispunjenosti uslova za izručenje.

Na sednici veća, koja je trajala više od dva sata, razmatrane su optužbe za koje srpsko tužilaštvo za ratne zločine tereti Haradinaja, a njegova advokatica pokušala je da ospori dokaze koje je Srbija podnela francuskom sudu.

Prištinski portal Indeksonlajn, koji je izveštavao direktno iz sudnice, primetio je da je na današnjoj, četvrtoj po redu sednici povodom zahteva za izručenje Haradinaja, prvi put prisustvovao predstavnik Srbije, odnosno srpske ambasade u Francuskoj.

Tokom sednice, kako su preneli mediji iz Prištine, Haradinaj je rekao da francusko sudstvo veruje srpskoj propagandi.

Takođe, tvrdi da su Srbi počinili zločine na KiM i da je glavni krivac nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević.

Tužilac je naveo da je Haradinaj optužen za ubistvo Roma na Kosovu i Metohiji tokom ratnih sukoba, te je pročitao nekoliko romskih imena i rekao da je Haradinaj predvodio ljude u izvršavanju tih zločina.

Haradinajev advokat Rejčel Lindon usprotivila se dokazima Srbije, osporavajući navode tužilaštva.

Francuski sud je već u dva navrata odlagao odluku o zahtevu, odnosno davanje mišljenja povodom zahteva Srbije za izručenje Haradinaja.

Taj sud ima zadatak da utvrdi ispunjenost uslova za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke, dok se postupak odlučivanja tog suda vodi u skladu sa procesnim zakonima Francuske.

Ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće.

Posle toga, Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

Ukoliko pak Apelacioni sud utvrdi da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, konačnu odluku o izručenju doneće francuska vlada.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na francusko-švajcarskoj granici, a posle nedelju dana je pušten da odluku o ekstradiciji dočeka na slobodi.

Srbija traži izručenje Ramuša Haradinaja zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva počinjenih 1998. i 1999. godine.

Nekadašnjem regionalnom komandantu OVK je u dva navrata suđeno i u Haškom tribunalu, a 2012. godine je pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Glavni tužioci tog suda, prvo Karla del Ponte, a zatim i Serž Bramerc, u više navrata su se žalili Savetu bezbednosti UN zbog problema sa zaštitom svedoka.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво