Slučaj Ćuruvija, svedočili Mihajlović i Stijović

Bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović izjavio je da je postojala sumnja da iza ubistva novinara Slavka Ćuruvije stoji DB, ali da to nije utvrđeno u vreme njegovog mandata. Bivši funkcioner DB-a Zoran Stijović rekao je tokom suđenja da su u dosijeu koji je beogradski centar DB-a vodio o Ćuruviji nedostajali neki delovi.

Tokom svedočenja na suđenju optuženima za taj zločin u Specijalnom sudu u Beogradu, Mihajlović je rekao i da su ga o tim sumnjama obavestili saradnici.

Mihajlović, koji je rukovodio MUP-om od 2001. do 2004. godine, na pitanje sudije Snežane Jovanović ko ga je konkretno obavestio odgovorio je: Goran Petrović i Sreten Lukić.

Naveo je i da se zbog protoka vremena ne seća mnogih stvari i da zato nije verodostojan svedok.

"Ne vidim sebe kao verodostojnog svedoka zato što ne pamtim šta su mi sve saradnici prenosili o operativnim podacima", rekao je Mihajlović na šta je Jovanovićeva odgovorila da će sud to da proceni.

Svedočenje o tom zločinu Mihajlović je počeo juče, ali nije završio s obzirom na brojna pitanja učesnika u procesu.

Stijović: Nedostajali delovi dosijea Ćuruvija

Bivši funkcioner DB-a Zoran Stijović rekao je tokom suđenja da su u dosijeu koji je beogradski centar DB-a vodio o Ćuruviji nedostajali neki delovi.

"Vrlo lako se može videti u dosijeu da je očišćen", rekao je Stijović koji je svedočio o tome kako je DB posle petooktbarskih promena uništavala dokumentaciju iz perioda od 1998. do 5. oktobra 2000. godine.

Tokom svedočenja na suđenju u Specijalnom sudu u Beogradu, Stijović je rekao da je pregledom tog dosijea uočio "mnogo indikativnih stvari" i da nedostaju "čitavi vremenski periodi".

Stijović je rekao i da je u julu 2001. na sastanku kome su prisustvovali tadašnji načelnik DB Goran Petrović i njegov zamenik Zoran Mijatović rečeno da je slučaj ubistva Čuruvije "gotova stvar".

Svedočio je i da je od njega traženo da se privede bivši načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić i da se "protiv njega, kao organizatora ubistva podnese prijava".

Stijović je rekao i da nije mislio "da je baš tako" ali da je odredio grupu oprerativaca koja je dobila zadatak da privede Radonjića.

Prema njegovim rečima, oni dva dana to nisu mogli da urade uz objašnjenje da ga nema nigde, da su ga videli u kafiću na Dorćolu ali da nisu mogli da ga privedu.

"Tražio sam broj telefona koji je tada koristio i pozvao ga da dođe, a rekao sam mu da obuče trenerku i patike i da ponese cigare", rekao je Stijović.

Dodao je da je Radonjić došao za oko pola sata u prostorije DB, ali da nije hteo da razgovora ni o čemu i da je noć proveo u podrumu.

"Ujutro smo dobili napisanu prijavu i kolima otišli s Radonjićem u Okružni sud, ali tu me je sačekalo iznednjenje jer je Radonjić bio optužen za pomaganje za zločin na Ibarskoj magistrali", rekao je Stijović.

On je svedočio i da se tada postavljalo pitanje i da li će "Radonjić biti primljen ili ne u Okružni zatvor" dodavši da je Radonjiću, posle određenog vremena određen pritvor do 30 dana.

Svedočio je i da je potom došao do saznanja da se po ulici i podzemlju priča da su on i operativci koji su priveli Radonjića na meti "navodnih pucača koji su došli preko Drine" a da Mijatović širi priče o tome "da je paraoničan".

On je rekao i je razgovorao u zatvoru sa bivšim načelnikom DB Radetom Markovićem i da je Marković bio uplašen i da se plašio za svoju i bezbednost svoje porodice".

Stijović će sutra nastaviti da svedoči u Specijalnom sudu.

Tužilaštvo tvrdi da su pripadnici DB-a 11. aprila 1999. po nalogu Milana Radonjića pratili Ćuruviju pre nego što je ubijen.

"On je utvrdio da u dosijeu Slavka Ćuruvije ne postoje podaci o tome da je on u to vreme bio praćen kao ni neki drugi dokumenti što mislim da je važno posebno ako povežete sa drugom činjenicom o kojoj je govorio a to je da je nakon 5. oktobra u periodu dok je Rade Marković još bio načelnik DB-a jedan veliki deo dokumentacije uništen", ukazuje advokat porodice Ćuruvija, Slobidan Ružić.

"Nemojte zaboraviti da je Slavko Ćurvija ubijen 11. aprila a da je Milan Radonjić samo pet dana pre toga postao načelnik beogradskog centra. Iz dosadasnjeg toka postupka smo saznali da je on praćen od oktobra pa ako je neko imao razloga da nešto od okobra do aprila skloni to svakako nije bio Milan Radonjić", smatra Zora Dorbičanin Nikodinović, advokat Milana Radonjića i Ratka Romića.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

Za ubistvo su optuženi tadašnji načelnik Državne bezbednost (DB) Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je kao i Radonjić uhapšen u januaru 2014. godine.

Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost sa tim zločinom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво