Nastavljeno suđenje za ubistvo Ćuruvije, svedočili Mihajlović i Banjac

Bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović izjavio je da mu je Branka Prpa, koja je bila sa novinarom Slavkom Ćuruvijom u trenutku njegovog ubistva, rekla da je sigurna da može da prepozna ubicu. Svedočio je i bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Boro Banjac koji je rekao da su zbog sumnji "na oklonosti ubistva Ćuruvije" tokom akcije "Sablja" bili uhapšeni Milan Radonjić i Ratko Romić i da su odbili poligrafsko ispitivanje, prenosi "Beta".

Dušan Mihajlović je svedočeći u nastavku suđenja optuženima za ubistvo Ćuruvije u Specijalnom sudu rekao da je razgovor sa Brankom Prpom bilo njegovo jedino saznanje o tom zločinu, a da je do ostalih podataka dolazio posredno, preko saradnika angažovanih na rešavanju ubistva.

On je rekao da je krajem 2003. godine razgovarao sa Prpom, pošto mu je pretohodno prijatelj - istoričar Miroslav Perišić preneo da ona želi da dođe i da iznese nove podatke u vezi slučaja.

"Prihvatio sam to, pozvao i ona mi je rekla da posle ubistva u policijskoj istrazi nije dala pravi iskaz, jer se plašila za svoju bezbednost i nije imala poverenja u policiju", rekao je Mihajlović.

On je svedočio da mu je Prpa rekla da nije tačno da je ubica imao fantomku i da pre nego što je udarena "valjda" pištoljem u glavu, dobro videla njegovo lice, prenosi Beta.

"Rekla mi je da ubica nije imao fantomku, da je dobro zapamtila njegovo lice, da joj se urezao u pamćenje i da može da ga prepozna. Posle toga je na osnovu fotografija prepoznala jednu osobu, ali izostavio bih o kome se radi jer sam zbog tog imena tužen", rekao je Mihajlović.

Naveo je i da je potom pitao Prpu da li je spremna da to kaže na zakonit način pred nadležnim organima MUP-a i da je ona to prihvatila, a potom uradila.

"Ne bih hteo da prepričavam njen iskaz, o tome postoji službena beleška, a i njen iskaz je poznat sudu", rekao je Mihajlović i dodao da je to jedina stvar u vezi ubistva Ćuruvije u kojoj je direktno učestvovao.

Istakao je da je kao ministar unutrašnjih poslova dobijao posredna saznanja od saradnika koji su se operativno bavili ubistvom Ćuruvije.

Mihajlović je podsetio da je početkom 2001. godine kada je preuzeo dužnost ministra nasledio i ubistva sa političkom pozadinom - ubistvo Ivana Stambolića, zločin na Ibarskoj magistrali i da je njihovo rešavanje bilo prioritet.

Naveo je da je o radu na tim slučajevima povremeno dobijao informacije od svog pomoćnika, generala Sretena Lukića.

"Ne bih mogao da iznosim šta sam zapamtio, dosta vremena je prošlo, svi podaci koje sam imao su dostupni i na raspolaganju su i sudu", rekao je Mihajlović i dodao da se tu radi o posrednim saznanjima, a da su izvori poznati sudu.

Advokati optuženih pitali su Mihajlovića da li je od pripadnika MUP-a dobio informaciju o tome koga je Prpa prepoznala kao egzekutora, a bivši ministar je odgovorio potvrdno, ali nije želeo da kaže ime.

Mihajlović je rekao da je već tužen zbog iznošenja tog imena u javnosti da bi potom, kada ga je sudija Snežana Jovanović upozorila na obaveze koje ima kao svedok, rekao da ne seća imena.

Banjac: Radonjić i Romić bili uhapšeni zbog sumnji "na oklonosti ubistva Ćuruvije"

Prethodno je svedočio bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Boro Banjac, na čiji iskazu su optuženi i njihovi advokati imali niz primedbi.

Banjac je rekao i da su zbog sumnji "na oklonosti ubistva Ćuruvije" tokom akcije "Sablja" bili uhapšeni Milan Radonjić i Ratko Romić i da su odbili poligrafsko ispitivanje, ali je na njihovo pitanje da li zna zašto su odbili poligraf odgovorio negativno.

Na Romićevo pitanje da li mu je poznato da je sa njiim u Centralnom zatvoru razgovarao pripadnik jedne strane obaveštajne službe, Banjac je odgovorio negativno, a takođe je, na pitanje Romića da li zna da mu je specijalni tužilac dva puta nudio status svedoka saradnika, takođe odgovorio odrično.

Posle svedočenja Banjca, Radonjić je, vidno povišenim glasom u sudnici rekao da Banjac "zna sve abrove koji su interesantni novinarima, ali da ne zna ništa o onome što je bio njegov posao".

"Da sam ja hapsio ljude na osnovu operativnih saznanja imali bismo više zatvora nego obdaništa", rekao je Radonjić, koji je posle upozorenja sudije Snežana Jovanović prestao da govori povišenim tonom.

Po završetku današnjeg ročišta, advokati optuženih i porodice oštećenih su u suprotnom kontekstu ocenili svedočenja Banjca i Mihajlovića.

Pravni zastupnik optuženih Ratka Romića i Milana Radonjića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović je rekla novinarima ispred zgrade Specijalnog suda da je najkraći opis onog što se danas čulo to da se "Banjac i Mihajlović nisu mešali u svoj posao", prenosi Beta.

"Banjac kao da ne zna ništa od onog što je morao da zna s obzirom na funkciju na kojoj je bio", rekla je Dobričan Nikodinović.

"Frapantno je to da nakon toga što je Branka Prpa izvršila prepoznavanje i prema onom što je on danas rekao oni nisu ništa dalje radili na prikupljanju podataka u tom pravcu", rekla je Dobričan Nikodinović.

Pravni zastupnik porodice Ćuruvija, advokat Slobodan Ružić je ocenio da je odbrana i danas pokušala da "ubacivanjem raznih imena poput "Prika, Luka" opstruiše proces, a najavio je i iznošenje novih dokaza koji će dodatno potvrditi optužnicu.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u Svetogorskoj ulici Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

Za njegovo ubistvo optuženi su načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je kao i Radonjić uhapšen u januaru 2014.

Optuženi su tokom suđenja odbacili svaku povezanost sa tim zločinom.

Nastavak suđenje zakazan je za sutra u 9.30 časova, a nastaviće da svedoči Dušan Mihajlović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се