Dostavljeno veštačenje o smrti gardista

Istražnom sudiji Okružnog suda u Beogradu dostavljen nalaz i mišljenje veštaka o okolnostima pod kojima su, pre četiri godine, u Beogradu ubijena dvojica gardista. Prelević: Pucala treća osoba.

Veštačenje je obavljeno u okviru pretkrivičnog postupka, koji se vodi radi utvrđivanja okolnosti pod kojima su, prilikom vršenja patrolne službe, nastradali vojnici.

Veštačenje, sa nalazom i mišljenjem veštaka Ljubiše Dragovića iz SAD, biće dostavljeno Okružnom tužilaštvu u Beogradu na dalje postupanje, po čijem je poredlogu i obavljeno, kao i oštećenima i njihovim pravnim zastupnicima, navodi se u saopštenju Okružnog suda.

Dragoviću je predmet dostavljen u maju ove godine. U saopštenju suda se navodi da je reč je o vrsnom stručnjaku u oblasti forenzičke patologije i neuropatologije, koji se nalazi na čelu Odeljenja za forenzičku patologiju i medicinska istraživanja Okruga Mičigen u SAD.

Dragović je određen za veštaka u tom predmetu, nakon što je Laboratorija FBI Kvantiko obavestila sud da nije u mogućnosti da obavi traženo sudsko medicinsko veštačenje "po naredbi istražnog sudije Okružnog suda u Beogradu".

Laboratorija FBI je obrazložila da nema stalno zaposlene stručnjake tog profila i da i sama u takvim situacijama angažuje veštake sa njihove zvanične liste. Ta laboratorija prethodno je obavila sudsko medicinsko veštačenje za naš sud, a veštak balističar te laboratorije Stiv Kasper isključio je mogućnost da su dvojica nastradalih gardista izvršila samoubistvo.

Kasper je, putem video konferencijske veze koja je uspostavljena iz zgrade Okružnog suda u Beogradu, u okviru usmene dopune svog nalaza i mišljenja, naveo da su "svi hici, izuzev jednog, u vojnike ispaljeni sa rastojanja od oko 3,35 metara".

Prelević: Vojnike ubila treća osoba

Advokat Boža Prelević izjavio je agenciji Beta, da je veštačenje američkog eksperta iz oblasti sudske medicine Ljubiše Dragovića, u slučaju pogibije vojnika u kasarni Topčider, pokazalo da je vojnike ubila treća osoba.

"Njegov nalaz je u potpunosti utvrdio nalaz i mišljenje nezavisne komisije i na taj način, nadam se, okončao celu rašomonijadu oko utvrđivanja onoga šta se tamo desilo", rekao je Prelević koji je bio na čelu nezavisne komisije.

Prelević je rekao da se nada da će državni organi posle tog veštačenja krenuti u potragu za učiniocem i da se postupak neće dalje razvlačiti.

Bez odgovora i posle četiri godine 

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su 5. oktobra 2004. godine prilikom vršenja patrolne straže u kasarni Topčider.

Posle pogibije vojnika, 2004. godine, nekadašnji Vojni sud sproveo je istražne radnje, a veštaci koje je angažovao zaključili su da je Jakovljević ubio Milovanovića, a onda pucao u sebe.

Nezavisna komisija, koju je potom inicirao Visoki savet odbrane državne zajednice SCG, koju je predvodio advokat Božidar Prelević, obavila je novi uviđaj, eshumaciju leševa, sprovela sudsko medicinsko i balističko veštačenje i zaključila da je gardiste ubila "treća" osoba.

Posle ukidanja vojnih sudova, predmet je dospeo u Vojno odeljenje Okružnog tužilaštva u Beogradu. Na predlog tužilaštva, u martu 2005. godine, istražni sudija Okružnog suda u Beogradu obavio je novi uviđaj na okolnosti položaja gde su pronađeni vojnici u trenutku pogibije u odnosu na spoljne ograde i na okolnost ulaza i izlaza iz objekta posebne namene "Karaš".

Ubrzo posle toga, u junu 2005. godine, tužilaštvo je zatražilo i treće "superveštačenje" stranih veštaka balističara, koje su obavili veštaci laboratorije "Kvantiko".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво