Nastavak novog suđenja Oliveru Ivanoviću 27. aprila

Iznošenje uvodnih reči tužioca u novom suđenju lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću završeno je u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici i biće nastavljeno 27. aprila izvođenjem svedoka.

Oliver Ivanović je za RTS rekao da je "ovo samo početak", te da će današnja sednica vrlo kratko trajati. 

"To je više upoznavanje sa procedurom kojom će se voditi predsedavajući sudija, a na nama je da dokazujemo sve ono što smo dokazivali do sada, s tim što ćemo verovatno uvesti još nekoliko novih svedoka, koji će potvrditi ono što je već rečeno", rekao je Ivanović.

Apsolutno nije moguće da me osude kad nemam ama baš nikakve veze sa tim, rekao je Ivanović.

"Nemoguće je. Oni mogu da naprave kao što su napravili prošli put, ali ću se ja žaliti do kraja krajeva. Nema instance kojoj se neću obratiti", naglasio je Ivanović.

Advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, uoči početka novog suđenja, rekao je da očekuje da proces brže napreduje i da presuda bude pravedna, odnosno oslobađajuća.

"Očekujem da se suđenje što pre završi i da se mučenje Olivera Ivanovića što pre okonča. Očekujem i jednu pravičnu presudu, a to je da ova optužnica konačno propadne", rekao je Vlajić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, bitno je da Apelacioni sud nije poverovao u argumente prvostepene presude i da je naredio ponovno suđenje.

Podseća da je prvostepena odluka ukinuta jer se ne zna za šta je Oliver Ivanović osuđen.

"To stoji u drugostepenoj presudi Apelacionog suda gde se kaže da presuda i obrazloženje čine nemogućim da se razume za koje radnje je Oliver Ivanović proglašen krivim", objašnjava Vlajić, dodajući da se na današnjem suđenju očekuje da javni tužioci odbrane daju svoje viđenje ovog postupka i da se predstave dokazi koji će u daljem toku postupka biti izvedeni.

Vlajić navodi da pravo suđenje počinje krajem aprila.

"Tada očekujemo da čujemo svedoke koje smo i do sada slušali i za koje znamo da nemaju ništa bitno da kažu", objašnjava Vlajić.

Navodi da je teško predvideti koliko će proces trajati.

"Imamo nekoliko zakazanih termina do juna, ali najverovatnije će suđenje trajati do jeseni", ocenjuje advokat Olivera Ivanovića i dodaje da je sastav sudskog veća promenjen.

Ukazuje da su promenjena dvojica sudija koja su bila u prošlom veću jer je, kako kaže, Portugalcima prestao mandat i sada je na njihovo mesto imenovano dvoje novih sudija.

"Javni tužilac je zamenjen pred kraj prethodnog suđenja, dok je predsednica suda ista – Roksana Komša", navodi Vlajić i dodaje da je advokatski tim ostao isti.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je novinarima da je Ivanović jedini okrivljeni u ovom slučaju i da mu se ponovo sudi za krivičnu odgovornost ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz 1999. godine.

Ponovno suđenje počelo je iznošenjem uvodnih reči tužioca i odbrane, a predsedavajući sudija Euleksovog sudskog veća Roksana Komša podsetila je da je optužnica za ovaj slučaj podignuta avgusta 2013. godine prvobitno protiv petorice okrivljenih Srba.

Pored Komše u ponovljenom postupku Ivanoviću će suditi i dvoje novih sudija iz Hrvatske i Slovenije Iva Nikšić i Franciska Fišer.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, više od osamdeset svedoka saslušano je u prvostepenom sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Ivanović se nalazi u kućnom pritvoru u svom stanu u Kosovskoj Mitrovici.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво