Ju-Es-Ej tudej: Sud za zločine OVK pravda za kosovske porodice?

Najava da će narednih meseci u Hagu biti zasedanje suda za ratne zločine, za koje se sumnja da su ih počinili komandanti OVK, uključujući aktuelnog kosovskog predsednika Hašima Tačija, tokom i nakon rata krajem devedesetih godina prošlog veka – mogla bi da donese pravdu kosovskim porodicama, ocenjuje "Ju-Es-Ej tudej". Međutim, kako primećuje američki medij, nije još poznato ko će se suočiti sa optužbama.

U izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine utvrđeno je da su Tači i drugi "visoko pozicionirani članovi" OVK učestovali u trgovini organima, u otmicama, mučenju i ubistvu kosovskih Srba, Roma i Albanaca, osumnjičenih za saradnju sa Beogradom.

Tači je, međutim, negirao te optužbe, a njegova kancelarija je odbijala da izda saopštenje tim povodom.

Ju-Es-Ej tudej podseća da je Berijana Mustafa, ćerka ubijenog novinara i političkog savetnika Džemaila Mustafe, pre 16 godina, pri povratku iz škole, zatekla veliki broj ljudi ispred svog stana i bila šokirana saznanjem da je njen otac ubijen. Smrt oca, kaže, progoni je do danas.

"Probudite se ujutru pitajući se ko je to uradio i zašto? To je ono što vas svakodnevno ubija", navodi Berijana Mustafa.

Berijana Mustafa (35) mogla bi "konačno da vidi" izvođenje ubica njenog oca, člana Demokratskog saveza Kosova i savetnika prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove, pred lice pravde, navodi Ju-Es-Ej tudej.

Džemail Mustafa je jedan od nekoliko savetnika Rugove koji su ubijeni nakon rata.

EU je, podseća Ju-Es-Ej tudej, tražila od kosovskih zvaničnika da se sud premesti u Hag zbog zabrinutosti za svedoke, za koje postoji rizik da budu zastrašivani.

Sud, koji je osnovan 2016. godine, radiće u skladu sa kosovskim zakonima, finansiraće ga EU, a osoblje će činiti međunarodne sudije i advokati.

Sudski zvaničnici mogli bi u neradnih nekoliko nedelja objaviti raspored sudskih postupaka, najavljuje Ju-Es-Ej tudej, i ističe da će se sud usredsrediti na zločine počinjene tokom "brutalnog rata" nakon raspada Jugoslavije. Rat je, kako navodi list, zahtevao vazdušne udare NATO-a, prevođene SAD, kako bi se "proterale srpske snage sa Kosova".

Američki medij ocenjuje da su međunarodni tužioci bili uspešni u okončanju slučajeva protiv srpskih lidera.

Kao primer navodi da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prošle godine proglasio Radovana Karadžića krivim za "genocid u Srebrenici" i osudio ga na kaznu zatvora od 40 godina.

"Ne možete reći da se sukob završio u junu 1999. godine, kada je NATO ušao na Kosovo", citira Ju-Es-Ej tudej Noru Ahmetaj, istraživačicu za ljudska prava u Centru za istraživanje, dokumentaciju i publikaciju u Prištini.

Nekadašnji Tačijev pravni savetnik Tom Gaši, pak, očekuje da će se Tači i drugi političari odupreti krivičnom gonjenju i osuđujućoj presudi.

"Oni nisu voljni da se nađu u ćeliji od šest kvadratnih metara u nekoj stranoj državi 3.000 kilometara odavde, ni sa kim. Imaju tako dobar život ovde, na vlasti su 17 godina, a Kosovo tretiraju kao monarhiju. Žive kao kraljevi. Oni su zaista uplašeni", tvrdi Gaši.

S druge strane, kosovski Srbi nadaju se da će se počinioci zločina konačno pojaviti pred sudom, piše Ju-Es-Ej tudej, koji citira Nenada Maksimovića iz Centra za mir i toleranciju: "Važno mi je, ne samo kao Srbinu, već kao ljudskom biću".

Sekretar tzv. "veterana OVK" Faton Kljinaku smatra da je sud trebalo da ostane na Kosovu i ocenjuje da Srbija nije odgovarala za, kako kaže, "svoje zločine na Kosovu".

Berijana Mustafa se nada da će novi sud za ratne zločine rešiti ubistvo njenog oca i doneti pravdu. "Ne samo kada je u pitanju slučaj mog oca, već svi ratni zločini koji su se ovde dogodili", zaključuje se u tekstu Ju-Es-Ej tudej.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво