Prištinski imam optužen da je gurao mlade Albance u ID

Specijalni tužilac u Prištini podigao je optužnicu protiv imama Šefćeta Krasnićija zbog sumnje da je podstrekavao na odlazak mladih u redove takozvane Islamske države i izvršenje terorističkih dela.

Prema navodima optužnice koju su objavili prištinski mediji, Krasnići se sumnjiči da je svojim delovanjem izazivao mržnju, nacionalni, rasni, verski ili etnički razdor i netoleranciju.

Krasnići je sve to činio u vreme 2013. i 2014. godine. Optužen je i za utaju poreza od 2011. do 2016. godine.

Optuženi Krasnići je, kao imam velike džamije "Mehmet Fatih" u Prištini dosledno i namerno slao poruke javnosti preko svojih nastupa, direktno preko predavanja, kao i korišćenjem društvenih mreža i drugih sredstava informisanja, na pogrešan način tumačeći kuranske stihove, čime je gurao druge osobe da se priključe sukobima u Siriji i Iraku.

Te osobe su potom činile terorističke napade.

Prištinski mediji navode primer mlade Venere Ademi, koja je u osnovnoj školi osvojila tri nagrade u oblasti muzike. Međutim, njeno ponašanje počelo je da se menja u srednjoj školi.
Zajedno sa drugim učenicima iz razreda počela je redovno da ide u veliku džamiju u Prištini.

Nakon nekog vremena pobegla je u Siriju, piše Koha ditore.

Majka Venere Ademi, svedočiće tokom procesa protiv Šefćeta Krasnićija.

Procene su da je na strani takozvane Islamske države učestvovalo nekoliko stotina Albanaca, od kojih se veći broj vratio. Ima i onih koji su poginuli, a više desetina se i dalje bori u jedinicama te terorističke organizacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво