Ispitivanjem svedoka nastavljeno suđenje Davidoviću

Suđenje u odsustvu vođi zabranjene organizacije "Nacionalni stroj" Goranu Davidoviću zvanom Firer, povodom incidenta u Domu vojske u Novom Sadu 2007. godine, kada je njegova grupa napala učesnike antifašističke šetnje, nastavljeno je danas u Višem sudu u Novom Sadu.

Goranu Davidoviću se sudi u odsustvu jer nije dostupan pravosdunim organima Srbije, iako je više puta najavljivao preko svog advokata da će doći na suđenje i pokušavao da odloži početak suđenja.

Suđenje je, međutim, počelo u oktobru 2016. godine kada je ispitan drugooptuženi Nedeljko Pešić koji je kao i Davidović optužen za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Na današnjem pretresu ispitana su tri svedoka, a sledeće suđenje je zakazano za 8. maj, kada će se dokazni postupak nastaviti reprodukcijom video-zapisa i saslušanjem preostalih svedoka, saopštio je Viši sud u Novom Sadu.

Davidoviću je 2009. godine određeno suđenje u odsustvu, jer je bio nedostupan pravosudnim organima.

Sporni incident se dogodio kada je učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske i pored policijske zabrane i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

U okršaju kamenicama je pogođeno nekoliko građana, među kojima i tadašnji šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji.

Deo Davidovićeve grupe ranije je osuđen u prekršajnom postupku a dvojica okrivljenih su zaključila sporazume o priznanju krivice sa tužilaštvom.

Davidović zvani Firer je ranije pred novosadskim pravosuđem pravosnažno osuđen, jer je krajem 2005. godine sa svojom grupom upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike.

Jedno vreme se skrivao u Italiji, pa u Nemačkoj odakle je 2010. izručen Srbiji.
U međuvremenu je opet napustio zemlju a prema saopštenjima njegovog branioca sada živi u Italiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара