Slučaj Lazarević, izdvajaju se prisluškivani razgovori

U slučaju protiv Branka Lazarevića i ostalih optuženih za odavanje službene tajne Apelacioni sud u Beogradu je pravosnažno odlučio da deo tužilačkih dokaza pribavljenih prisluškivanjem ne može da se koristi kao dokaz u tom slučaju.

Naime, Apelacioni sud je odbio kao neosnovanu žalbu tužioca za organizovani kirminal kao i Branka Lazarevića i potvrdio rešenje Porebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalnog suda), rekla je Tanjugu portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Potvrđenim rešenjem iz spisa predmeta su izdvojene naredbe istražnog sudije nekadašnjeg Okružnog suda u Beogradu kojima su određene mere nadzora i snimanja telefonskih razgovora, drugih razgovora i komunikacija drugim tehničkim sredstvima prema optuženima Rodoljubu Raduloviću i Radovanu Štrpcu u postupcima koji su se protiv njih vodili.

"Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno utvrdio da se dokazi pribavljeni primenom navedenih naredbi, koje su određene prema Raduloviću i Štrpcu, koje su proširivane, ispravljane, prekidane i produžavane ne mogu koristiti u ovom krivičnom postupku kao dokaz", ukazala je Piljić.

Apelacioni sud je odlučio da te naredbe moraju da se izdvoje iz spisa predmeta s obzirom da je "prvostepeni sud pravilno zaključio da nakon proteka roka određenog zakonom, a pošto se tužilaštvo upoznalo sa celokupnim materijalom dobijenim primenom navedenih mera, nije moguće da Tužilaštvo ponovo traži isti materijal radi pokretanja novog krivičnog postupka i da se ti dokazi ne mogu naknadno koristiti u ovom krivičnom postupku".

Inače, za sutra je planiran nastavak suđenja Lazareviću, a pored njega u ovom postupku su optuženi i advokat iz Novog Sada Radovan Štrbac, policajac Boris Gara, kao i Rodoljub Radulović zvani Miša Banana u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

Lazarević i Štrbac su odbili da iznesu svoje odbrane n početku suđenja jer tvrde da dokazi koje tužilaštvo predstavlja nisu zakoniti, dok je odbranu izneo samo Gara.

Lazarević i ostali se terete da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom predlogu se navodi da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

To postupanje je, kako smatra tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije.

Šariću je u toku ponovljeno suđenje povodom optužbi za krijumčarenje kokaina, a suđenje za pranje para mu je još u toku.

broj komentara 0 pošalji komentar