Preteći grafiti na nekoliko objekata u Gnjilanu

Grupa Albanaca je tokom protekle noći uznemirila Srbe u Gnjilanu, ispisavši na njihovim objektima grafite, među kojima su i pretnje smrću, preneli su RTS-u preostali Srbi u tom gradu.

"Sinoć smo mi Srbi u Gnjilanu doživeli neprospavanu noć. Grupa od 20-ak mladih Albanaca je skandirala protiv nas i ispisala grafite zastrašujuće sadržine", rekao je RTS-ov izvor, koji je zbog sopstvene bezbednosti želeo da ostane anoniman.

"Ubij Srbina", "Kill all Serbs", "UČK", neki su od ispisanih grafita.

Grafiti su ispisani pored srpske pravoslavne crkve, na objektima u kojima se preostalih 35 Srba u Gnjilanu okuplja. 

Direktor Kancelarije za zajednice Ivan Tomić osudio je taj vandalski čin, koji ima za cilj zastrašivanje preostalih Srba u Gnjilanu.

"Verski i etnički motivisana mržnja koja poziva na ubijanje Srba je ništa više nego demonstracija sile većinske zajednice, koja ne samo da nije smela da prijavi incident već je i nemo ćutala na taj sraman napad i poziv na etničko čišćenje", naveo je Tomić u reagovanju. 

On očekuje objašnjenje komandira policije i preduzimanje određenih koraka kako bi krivci bili privedeni pravdi.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović najoštrije je osudio grafite na srpskim objektima u Gnjilanu, ocenivši ih kao pokazatelje sramotne postojeće mržnje i netrpeljivosti prema Srbima u mnogim gradovima na KiM.

Taj kukavički i vandalski čin je usmeren na one koji su najranjiviji, rekao je Stojanović.

"Pozivam gospodina Hašima Tačija i gospodina Isu Mustafu da se ne samo oglase i osude ovaj sramotan i kukavički čin već i da upitaju komandira policijske stanice u Gnjilanu da li je uradio svoj posao, pronašao i priveo pravdi te kukavice i nasilnike, kako bi nevini ljudi i njihova deca mogli mirno da spavaju u svojim domovima", rekao je Stojanović.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić najoštrije je osudio ispisivanje antisrpskih grafita i ocenio da su poruke mržnje nedopustive.

Simić je u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu naveo da godinama unazad, svakodnevno niču nedopustive poruke mržnje na Kosovu i Metohiji i da se radi o mržnji koja je direktno uperena prema srpskoj zajednici.

"Grafiti jasno govore da Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da strahuju za svoje živote", rekao je Simić i apelovao na Albance koji su na ovaj način uznemirili Srbe u Kosovskom pomoravlju da počnu da uvažavaju druge i sa njima žive u miru.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво