Kosovsko tužilaštvo: Izdato 57 naloga za hapšenje

Portparol kosovskog specijalnog tužilaštva Hekrem Ljutfiu izjavio je da su sudije pretpretresnih veća na Kosovu izdale 57 lokalnih i međunarodnih naloga za hapšenje osoba osumnjičenih za počinjene ratne zločine.

"Obaveštavam vas da Specijalno tuzilaštvo Kosova vodi istragu protiv nekoliko lica u vezi sa krivičnim delima ratnih zločina. Po zahtevu Tužilaštva, izdatih od strane lokalnih tužilaca, predpretresne sudije u okviru osnovnih sudova izdale su 57 lokalnih u međunarodnih naloga. Takođe, nalozi su izdati i prema zahtevima Euleksovih tužilaca od strane suda", preneo je Ljutfiu RTS-u, u pisanom odgovoru.

Ljutfiu nije naveo kada su nalozi izdati, o kojim se ratnim zločinima radi, ko su osobe za kojima su izdati nalozi.

Međutim, portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon rekla je da Euleks nije uključen u procesuiranje 57 naloga za hapšenje na Kosovu i Metohiji.

"Euleks nije uključen u procesiranje 57 naloga za hapšenje, kako se izveštava u medijima. Ti nalozi za hapšenje su povezani sa lokalnim slučajevima, koji su trenutno pod istragom Tužilaštva Kosova", rekla je Nikolić Solomon.

U Tužilaštvu nisu RTS-u odgovorili na pitanje od kada datiraju nalozi za hapšenje. Pojedini prištinski mediji ističu da se radi o nalozima za hapšenje Srba, zbog navodno počinjenih ratnih zločina, te da su nalozi podignuti 5. januara, dan posle hapšenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj.

Na Kosovu je od rata bilo više hapšenja Srba zbog sumnji da su počinili ratne zločine, ali su skoro svi oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Njihovi advokati ističu specifičnost trenutka u kojem su u Prištini objavili vest o nalozima za hapšenje Srba.

"Nikakav motiv ili razlog pravne prirode ne može biti razlog objavljivanja tih poternica. Poternice predstavljaju strogu tajnu organa koji treba da ih raspišu, a da bi se otkrilo ko su ta lica poternica gubi svrhu. Jedini razlog koji bih ja mogao da kažem - a to je da se izazove zastrašivanje građana", rekao je advokat Živojin Jokanović.

Nove optužnice Prištine su nepoznanica za Beograd, koji u njima vidi uzročno-posledične veze sa slučajem Haradinaj.

"Srbija nikada nije politizovala bilo koje hapšenje koje je neko preduzeo prema predstavnicima srpskog naroda, a kad god je uhapšen neki Albanac, Bošnjak ili Hrvat - to je eto politički", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Kontaktirali smo i ovdašnju kancelariju Fonda za humanitarno pravo. Nisu mogli da potvrde postojanje novopodignutih naloga za hapšenje osoba osumnjičenih za ratne zločine, navodeći da iz Specijalnog tužilaštva ništa zvanično nije objavljeno.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара