Bajruševićevoj pet godina zatvora, Kertes oslobođen

Specijalni sud u Beogradu osudio je na pet godina zatvora Bojanu Bajrušević zbog krijumčarenja cigareta u Srbiju od 1996. do 2001. godine, dok je oslobodio ostale optužene, među kojima je i nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes.

Istom presudom je od Bajruševićeve naloženo oduzimanje imovinske koristi od preko 7.062.451,54 evra. Ona je osuđena zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u produženom trajanju.

Presudom su oslobođeni optužbe Miodrag Prailović i Predrag Jonančić, Valentin Petrov i Mihalj Kertes.

To je prvostepena presuda, izrečena 10 godina posle početka krivičnog postupka, 2007. godine.

Osuđeni i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu na presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Prema navodima ranije saopštene optužnice, Kertes je, u dogovoru sa Bajruševićevom, davao naloge radnicima Carine, na graničnim prelazima Kelebija, Preševo i Batrovci, da se kontingenti preduzeća "Tref rentakar", koje je vodila Bajruševićeva, puštaju bez provere dokumentacije i pregleda robe.

Bajruševićeva je, prema optužnici, sa Petrovim, Prailovićem i Jovančićem, falsifikovala poslovnu dokumentaciju, tako da je lažno prikazivala da su uvezene cigarete plaćene više od stvarne cene.

Dokumentacija je falsifikovana, navodi se u optužnici, tako da prikazuje da su cigarete uvezene preko tri of-šor kompanije koje je kontrolisala Bajruševićeva, a kontingenti su samo prolazili kroz našu zemlju za Mađarsku.

Istraga protiv ove grupe pokrenuta je tokom 2007. godine, a za to vreme Bajruševićeva je bila van zemlje, pa je za njom bila raspisana poternica.

Međutim, pošto je sud u martu 2007. godine prihvatio njeno jemstvo od 370.000 evra, koje je ponudila preko advokata, i povukao Interpolovu poternicu, ona se vratila u zemlju.

U tom slučaju, istraga zbog šverca cigareta se svojevremeno vodila i protiv Marka Miloševića i Mirjane Marković.

Marko Milošević je pod sumnjom da je u šverc ušao sa Vladimirom Kovačevićem, posle čijeg ubistva je posao nastavila njegova udovica – Bojana Bajrušević.

Udovica i sin nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u međuvremenu su pobegli iz Srbije i dobili u Ruskoj Federaciji status izbeglica, pa je krivični postupak protiv njih u prekidu.

Bojana Bajrušević je na početku suđenja negirala sve navode optužnice, tvrdeći da nikada nije imala veze švercom cigareta.

Ona je ukazala na to da je firmu "Tref rentakar", čiji su kamioni prema optužnici preko granice puštani bez provere dokumentacije i pregleda robe, nasledila posle smrti supruga Vladimira Kovačević 1997. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво