Ivanović tri godine u zatvoru čeka pravosnažnu presudu

Navršava se tačno tri godine od hapšenja lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića koji u zatvoru čeka odluku Apelacionog suda na žalbu koju je na prvostepenu presudu uložila njegova odbrana.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je Tanjugu da se navršavaju tri godine od kako je Oliver Ivanović u pritvoru, da još uvek nema pravosnažne presude i da su šanse da padne presuda, kojom je lider Građanske inicijative SDP osuđen na devet godina, realne.

"Apelacioni sud u Prištini je pre tri meseca okončao sednicu žalbenog veća, u međuvremenu je sednica ponovo otvorena u vezi sa jednim spornim pitanjem 22. novembra i od tada očekujemo da sud donese odluku i da nam je uruči u pismenoj formi", rekao je Pantović.

Ocenio je da su šanse da padne odluka Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici kojom je Ivanović osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu realne jer, kako je ocenio, prvostepena presuda ima "jako puno manjakvosti i jako puno nedostataka".

"Na sve smo to ukazali argumentovano u našoj obimnoj žalbi i ja verujem da će drugostepeni sud to ceniti na pravi način, za razliku od prvostepenog koji je doneo jednu teško shvatljivu presudu. Govorim sa pravnog aspekta ali na sve smo to ukazali u žalbi i verujemo da će Apelacioni sud imati sluha i na pravi način vrednovati dokaze", naglasio je Pantović.

Oliver Ivanović proglašen je krivim za ratne zločine pred sudom u Kosovskoj Mitrovici i osuđen na devet godina zatvora.

Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. i 2000. godine. Osuđen je po prvoj tački, dok je po drugoj, koja ga je teretila za zločine 2000. godine, oslobođen.

U presudi je navedeno da se nije moglo ustanoviti van svake sumnje da je Ivanović, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.

Sudsko veće oslobodilo je u istom postupku u kojem je suđeno Ivanoviću ostalu četvoricu optuženih - penzionisanog pukovnika MUP-a Dragoljuba Delibašića, advokata Iliju Vujačića, pravnika Nebojšu Vujačića i profesora Aleksandra Lazovića.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, više od 80 svedoka saslušano je u sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво