General Đukić mora na bolničke preglede radi procene sposobnosti

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu naložilo je da general Vojske republike Srpske Novak Đukić bude smešten u Klinički centar, kako bi se obavili pregledi neophodni za procenu njegove procesne sposobnosti.

Zbog toga je za 6. februar sud odložio sednicu na kojoj će odlučivati o zahtevu Bosne i Hercegovine za priznanje i izvršenje presude bosanskog suda kojom je Đukić osuđen na 20 godina zatvora.

Pre desetak dana sud je odlučio da komisija lekara specijalista obavi dopunsko veštačenje generala VRS povodom njegove procesne sposobnosti učestvovanja u postupku, dok je na dašnjem zasedanju naložio da se Đukić smesti u ustanovu kako bi se obavili pregledi.

Đukić po ovoj odluci suda, može da bude u bolnici 15, dana a po potrebi uz saglasnost još 15 dana.

Pored mišljenja veštaka sudske medicine, dopunsko komisijsko veštačenje će obaviti specijalisti - kardiolog, neurolog i psiholog.

Sednica veća povodom zahteva BIH krajem novembra prošle godine je bila odložena jer je Đukić bio na bolničkom lečenju.

On je 11. aprila 2014. godine u BIH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Presudom se tvrdi da je 25. maja 1995. godine, kao komandant taktičke grupe Ozren VRS naredio svojim jedinicama da artiljerijskim projektilom granatiraju Tuzlu, odnosno centar grada zvani Kapija.

Tom prilikom ubijena je 71 osoba, a ranjeno oko 100. Odlukom Ustavnog suda BiH general Đukić je 2014. godine do pravnosnažnosti presude puššten na slobodu.

Đukić se međutim nije odazvao pozivu za izdržžavanje kazne u BiH, zbog čega je za njim raspisana međunarodna poternica a BiH je u oktobru 2015. godine Srbiji uputila zamolnicu za priznanje i izvrššenje presude tamoššnjeg suda, kako bi kaznu izdržžavao u Srbiji.

Advokatski tim generala Đukića je organizovao tim međunarodnih veštaka koji je izveo na desetine ogleda na vojnom poligonu u Nikincima.

Veštaci su, kako su preneli mediji, utvrdili da ljudi na "Tuzlanskoj kapiji" tokom rata u BiH nisu poginuli od granata ispaljenih sa srpskih položaja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво