"Haradinaj bliži Hagu nego Beogradu?"

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je uhapšen u Francuskoj po poternici Srbije, mogao bi da bude izručen novoformiranom Specijalnom sudu za zločine protiv tzv. OVK, izjavio je rukovodilac srpskog Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović.

Petrović je za Radio Dojče vele rekao da takva mogućnost postoji i da se ona sve češće pominje u javnosti.

Iako postoji mogućnost da Haradinaj odgovara pred Specijalnim sudom za zločine protiv OVK u Hagu, on u ovom trenutku ne može da bude izručen, jer je taj sud još u fazi formiranja i nije zatražio njegovo izručenje.

Francuska trenutno odlučuje samo o zahtevu za izručenje Haradinaja Srbiji, jer je po srpskoj poternici uhapšen 4. januara na graničnom prelazu između Francuske i Švajcerske. 

Dokumentacija je prosleđena, svako je rekao šta je imao, pa srpskim i kosovskim institucijama u slučaju Ramuša Haradinaja ostaje samo da čekaju. Konačnu odluku o sudbini bivšeg komandanta OVK će doneti francuski sud.

O detaljima dopunjene istrage i dalje se zna malo. U Beogradu prema iskazima 30 svedoka tvrde da je Haradinaj odgovoran za 13 žrtava, među kojima su bila i deca. Ključno je to što srpski nadležni organi insistiraju na tome da su u pitanju zločini koji su počinjeni 1999. godine i koji nisu razmatrani u Hagu, gde je Haradinaj oslobođen optužbi za zločine iz 1998.

U intervjuu za Dojče vele, Petrović je kazao da Srbija očekuje od francuskih pravosudnih organa da Ramuša Haradinaja izruče Srbiji.

"Ta očekivanja imamo zbog toga što je reč o čisto pravnom slučaju, neopterećenom bilo kakvom političkom konotacijom, što se tiče samih događaja koji su navedeni u našem zahtevu, odnosno u molbi za ekstradiciju", rekao je Petrović.

On nije izneo detalje zahteva za izručenje, jer "su svedoci proglašeni posebno osetljivim, i oni su u takvoj situaciji da bi mogla da se naruši tajnost istrage, a mogla bi da dođe u pitanje i bezbednost samih oštećenih i svedoka koji će se pojaviti u ovom postupku".

Prema njegovim rečima, sakupljeni su solidni dokazi, iako "tužilac i istražni organi imaju problem da dođu na lice mesta izvršenja zločina, jer je reč o Kosovu i Metohiji, gde je ograničen pristup srpskim pravosudnim organima“".

Petrović je dodao i da Beograd neće odustati od gonjenja Haradinaja "sve dok ne bude izašao pred neki nadležni sud i odgovarao za krivično delo koje mu mi stavljamo na teret".

Međutim, on ne isključuje mogućnost da Haradinaj bude predat novom sudu u Hagu i dodaje da sa tamošnjim specijalnim tužiocem Dejvidom Švendimenom srpsko Tužilaštvo za ratne zločine ima dobru saradnju.

"Mi bismo u tom slučaju nastavili saradnju sa tim sudom, i njemu pripomogli da Ramuš Haradinaj odgovara za krivična dela koja mu stavljamo na teret. A ukoliko ipak bude isporučen Srbiji, mi ćemo mu suditi", rekao je on i dodao da će mu biti omogućeno da ostvari svoju odbranu u punoj meri, i neće mu se stavljati na teret ništa više od onoga za šta Srbija ima dokaze.

"Imaće u svakom slučaju pošteno i fer suđenje", zaključio je Petrović.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Jukoma Milan Antonijević očekuje da će procedura novog suda, koja još nije poznata, biti analogna proceduri Haškog tribunala. Pošto je u pitanju međunarodni sud, biće potrebno da ga Srbija "prizna", odnosno prihvati njegovu nadležnost.

Što se tiče izručenja Haradinaja tom sudu, Antonijević kaže da to ne može da se desi u kratkom roku, bar ne dok tužilaštvo, odnosno sud, ne zatraži njegovo izručenje.

U slučaju da Haradinaj bude izručen Hagu, Petrović je napomenuo da bi srpsko tužilaštvo "nastavilo saradnju sa tamošnjim sudom i pripomoglo da Haradinaj odgovara za krivična dela koja mu stavljamo na teret".

"A ukoliko ipak bude isporučen Srbiji, mi ćemo mu suditi", naveo je Petrović.

Haradinaj je nakon osam dana ekstradicionog pritvora pušten iz pritvora, ali mu je zabranjeno da napušta Francusku do odluke suda o zahtevu Srbije za izručenje.

Francuski sud u Kolmaru je Haradinaju oduzeo pasoš i naložio da se dva puta sedmično javlja nadležnoj policijskoj upravi.

Taj postupak izručenja se sprovodi po Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, koja vremenski ne oročava donošenje odluke o zahtevu za izručenje.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара